— donderdag 9 april 2020, 11:59 | 0 reacties, praat mee

Coronacrisis: uitgever Hearst houdt kranten uit de wind en investeert juist

De Amerikaanse uitgever Hearst Corporation heeft de 25 redacties van dagbladtitels in het portfolio onomwonden beloofd: geen ontslagen, geen verplicht verlof en geen salarisreducties zolang de coronacrisis voortduurt. Het bedrijf geeft alle werknemers daarnaast een bonus van 1 procent en steekt geld in reclame om kranten en hun coronaberichtgeving te benadrukken.

Het staat in contrast met keuzes bij andere media, die wel naar het middel van verplicht verlof grijpen, tijdelijke contracten niet verlengen, zinspelen op banenverlies of voorlopig geen freelanceklussen meer verlenen of hun tarieven naar beneden bijstellen.

Volgens vaksite Poynter wil Hearst de crisis juist aangrijpen om het publieke belang van journalistiek en hun rol in lokale nieuwsvoorziening te benadrukken.

Poynter merkt op dat de bedrijfsstructuur van Hearst - volledig in privébezit van de familie Hearst - hen meer speelruimte geeft dan uitgevers die aandeelhouders en investeerders tevreden moeten houden.

Het hoofd van de krantendivisie van Hearst staat bekend om strak budgetbeleid, “dus reorganisaties en bezuinigingen zijn ook bij Heast niet ongehoord”, stelt Poynter. Toch zou de huidige stap, als die gok zich uitbetaalt, als inspiratie kunnen dienen voor andere uitgevers, hoopt Poynter.

Bekijk meer van

Hearst coronavirus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.