basis naar compleet

— maandag 16 maart 2020, 12:10 | 1 reactie, praat mee

Coronavirus: wegwuivende woorden minister Wiebes over zzp-risico vallen slecht

Opmerkingen van minister Wiebes (EZ) vallen slecht bij zzp'ers en hun vertegenwoordigers | ANP

Zzp'ers en diverse koepelorganisaties zijn woedend over uitspraken van minister Wiebes (Economische Zaken) in actualiteitenprogramma WNL op Zondag. De volgens Wiebes vrijwillige keuze voor deze ondernemersvorm - met bijkomend ondernemersrisico - betekent dat de overheid niet zal bijspringen, nu het coronavirus tot flinke ontwrichting leidt. Laatste wijziging: 16 maart 2020, 13:21

Minister Eric Wiebes stelde in de uitzending van WNL op Zondag naar aanleiding van de nieuwe kabinetsmaatregelen: “Het zal voor heel veel zzp’ers een teruggang in inkomsten betekenen. Daar hebben zij ook een beetje zelf voor gekozen. De zzp’ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben zelf bewust dat risico genomen.”

Op dat vrijwillige karakter valt nog wel wat af te dingen, stelt vakbond FNV. De uitspraken zijn stuitend, aldus de bond. “Achtereenvolgende kabinetten hebben mensen het vaste contract uitgejaagd en zzp-schap en flexwerk in gedwongen. Op dit moment zijn er overal in het land zelfstandigen die geen opdrachten meer krijgen, van wie toegezegd werk wordt afgezegd en die een ongelofelijke teruggang in inkomsten meemaken”, stelt FNV-voorzitter Han Buske.

Vakvereniging NVJ wijst erop dat Wiebes vorige week donderdag nog in een brief aan de Tweede Kamer maatregelen aankondigde voor álle werkenden om de economische gevolgen van het coronavirus te beperken. De uitspraken in WNL op Zondag staan daar haaks op.

De NVJ stelt ook de vrijwillige keuze voor het zzp-ondernemerschap ter disccusie: “Niet alle zelfstandige (foto)journalisten zijn uit vrije wil zelfstandig. Velen zijn ontslagen om alsnog als goedkopere kracht en als zzp’ers te worden ingehuurd.”

Bovendien hoort een pandemie niet tot het reguliere ondernemersrisico, aldus de NVJ in een verklaring.

Secretaris Zelfstandigen Rosa García López roept het hoofd koel te houden en solidair te zijn met de meest kwetsbaren in de maatschappij. “De NVJ maakt zich op dit moment sterk voor een noodfonds voor zelfstandige (foto)journalisten omdat zij hard worden getroffen”, aldus García López. Via een speciaal meldpunt kunnen zelfstandigen de impact van de virusmaatregelen op hun opdrachten melden.

Op sociale media zijn zzp’ers over de wegwuivende houding van de minister.

Er is ook een petitie gestart om ook bijstand voor zzp-ondernemers te bepleiten. Die petitie is op het moment van schrijven al ruim 150 duizend keer ondertekend.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft gisteren per Kamerbrief toegezegd dat er snel duidelijkheid komt over de praktische invulling van zogeheten Verruiming borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB), die volgens haar óók op zzp’ers van toepassing is.

Keijzer schrijft: “Zzp’ers kunnen ook gebruik maken van de BMKB als zij een onderneming bezitten zoals eenmanszaken, V.O.F.’s en B.V.’s. Het kabinet bekijkt op dit moment of er mogelijkheden zijn om meer inkomensondersteuning te bieden. Daar hoort ook een ruimhartiger uitvoering van de Besluit Bijstandsverlening zelfstandigen bij. Het kabinet verwacht hier over enkele dagen meer over te kunnen zeggen.”

Of Wiebes zijn eerdere uitspraken betreurt is onduidelijk. Een verzoek om nadere toelichting bleef voor publicatie onbeantwoord.

Bekijk meer van

Zzp Eric Wiebes corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Carolus, 16 maart 2020, 18:25

Denk dat de heer Wiebes vergeet dat ZZP-ers door het rechtse kabinet in due positie zijn gemanoevreerd. Waarom moet burgergeld weer gebruikt worden om banken te redden, om bedrijven te redden door tijdelijk werk te compenseren. Waarom niet afgeroomde dividenden terug te vragen of dividend Belasting te verhogen? Dit kabinet is er niet voor de gewone burger. Als advocaat van de duivel zou je haast denken dat verdere reductie CO2 niet mogelijk is zonder vliegtuigen aan de grond te houden en multinationals aan te pakkken. Ooit zal men beseffen dat de aarde te bol is en dan? Een andere versie van Corona loslaten op weerloze burgers? Slechte gedachte maar laat de rijken ook een keer lappen want beide kunnen niet zonder elkaar.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.