onderzoek covid en journalistiek

— vrijdag 27 maart 2020, 10:57 | 0 reacties, praat mee

Alea Publishers verlaagt freelancetarieven vanwege corona

© Pixabay

Vakbladuitgever Alea Publishers stelt zijn tarieven voor freelance journalisten en fotografen naar beneden bij. Journalisten die schrijven voor de titels van Alea krijgen per direct 20 cent per woord, waar dat voorheen nog 30 cent was. Fotografen krijgen per gebruikt beeld vanaf nu 15 euro in plaats van 25 euro.

Dat meldt de uitgeverij in een mail aan zijn freelancemedewerkers. De tariefsverlaging is volgens commercieel directeur Roeland Dobbelaer en algemeen directeur Pepijn Dobbelaer het directe gevolg van de coronacrisis. “We merken nu al bij veel van onze klanten dat ze orders terugtrekken of uitstellen”, schrijven ze. “Dat betekent dat we als Alea Publishers geconfronteerd worden met een grote omzetdaling.”

De directeuren, twee broers, stellen in hun schrijven dat de uitgeverij niet in aanmerking komt voor een compensatieregeling van de overheid. “Omdat we maar deels (circa 50 procent) afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten zal dit naar waarschijnlijkheid niet de 25 procent omzetdaling halen die daarvoor nodig is. Maar ook een omzetdaling van bijvoorbeeld 15 procent zou al desastreus zijn voor onze jonge uitgeverij.”

Naast het terugschroeven van freelancetarieven gaat Alea Publishers ook minder edities van zijn bladen uitbrengen, nummers mogelijk samenvoegen, dunnere nummers uitbrengen en meer content hergebruiken. “We moeten de komende tijd extreem zuinig zijn om het hoofd boven water te houden.”

Alea Publishers werd vorig jaar opgericht en nam in juli diverse titels over van Vakbladen.com. De overname betrof de tijdschriften Bakkers in Bedrijf, EVMI, More Than Drinks!, Vis Magazine, Vlees+ en IJs Magazine.

Bekijk meer van

coronavirus Alea Publishers

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.