banner festival 23

— dinsdag 24 maart 2020, 11:38 | 0 reacties, praat mee

New Skool Media en NDC Mediagroep treffen maatregelen, freelancers voelen de klap het eerst

© Koen Suyk / ANP

UPDATE New Skool Media (NSM) en NDC Mediagroep zijn de volgende mediabedrijven die forse maatregelen moeten treffen om de coronacrisis het hoofd te bieden. New Skool Media stelt dat alle afdelingen de klappen gaan voelen. NDC Mediagroep gaat een beroep doen op het noodfonds van het kabinet en freelance recensenten van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant hebben te horen gekregen dat er geen beroep meer op ze wordt gedaan de komende maanden, melden literair weblog Tzum en RTV Drenthe. Laatste wijziging: 23 april 2020, 14:14

Algemeen directeur Erwin van Luit van New Skool Media schrijft in een brief naar de freelancers dat NSM niet ontkomt “aan flinke omzetdalingen, voornamelijk veroorzaakt door wegvallende advertentieomzet, geannuleerde events en terugvallende omzet uit de losse verkoop van magazines”.

“Een groot deel van deze maatregelen betreft besparingen op kosten die onder andere samenhangen met productie, distributie en marketing, maar een deel ervan raakt ook jullie. We zullen allemaal helaas een deel van de last moeten dragen. Dus zullen redacties en andere afdelingen afspraken over de inzet van freelancers - met jullie – kritisch bekijken en aanpassen, voor zover ze dat niet al gedaan hebben. In afwachting van betere tijden, want jullie zijn belangrijk voor New Skool en we willen jullie er graag bij hebben en houden.”

NDC Mediagroep maakt voorlopig geen gebruik van freelancers
NDC Mediagroep, uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad gaat een beroep doen op het noodfonds van het kabinet en freelance recensenten van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant hebben te horen gekregen dat er geen beroep meer op ze wordt gedaan de komende maanden, meldt literair weblog Tzum en RTV Drenthe.

NDC Mediagroep is het zoveelste mediabedrijf dat maatregelen moet treffen om dalende advertentie-inkomsten op te vangen nu er minder geadverteerd wordt.

De hoofdredactie stuurde stuurde deze week een brief naar freelancers dat NDC in zwaar weer verkeert, meldden RTV Drenthe en literair weblog Tzum. De boekrecensies zullen door de eigen redacteuren geschreven worden en worden aangevuld met recensies uit de lokale krant Het Parool of het AD.

De gevolgen van de coronacrisis komen bij het krantenconcern extra hard aan, want het krantenconcern heeft in 2017 en in 2018 nog verlies geleden. De onderneming blijft op korte en langere termijn afhankelijk van de bereidwilligheid van de aandeelhouders om de ondersteuning voort te zetten, stelde de directie in februari. Directeur Pier Baarsma zei toen: “wanneer we niet binnen twee jaar kunnen aantonen zelfstandig verder te kunnen, worden we verkocht.”

Algemeen hoofdredacteur Evert van Dijk geeft nu aan dat de kranten dus extra zuinig moeten zijn en dat zorgt ervoor dat freelancers voorlopig buitenspel staan. Van Dijk stip echter aan dat de situatie ook zo kan veranderen, al was het maar in het geval dat het corona-virus voor een grote uitval op de redactie zorgt en er freelancers nodig zijn om de krant draaiende te houden.

Lees ook:
Advertentiebudgetten vallen weg, mediabedrijven onder druk (23 maart 2020)

Bekijk meer van

ZZP NDC Mediagroep corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.