— donderdag 29 maart 2018, 13:53 | 0 reacties, praat mee

Coach Jolan Douwes over werken na een burn-out

© Foto: Truus van Gog

Tijdschriftredacteur Franka gaat weer aan het werk na een burn-out. Ze is een half jaar uit de running geweest. Met een psycholoog heeft ze besproken waardoor ze overspannen is geraakt en hoe ze dat kan voorkomen. Met mij wil ze uitzoeken hoe ze verder wil met haar werk.

Dit artikel wordt met je gedeeld door NVJ-lid JolanDouwes. Ook lid worden?

Eerst inventariseren we waar ze goed in is. Vaak een beetje gênant om zelf te zeggen, dus vraag ik haar door de ogen van vrienden, collega’s en leidinggevenden naar zichzelf te kijken. Daar komt een indrukwekkende lijst uit. ‘Heel fijn om te merken hoeveel kwaliteiten en vaardigheden ik heb’, vertelt ze de volgende keer.

Nu gaan we na waar ze voldoening uithaalt in werk en vrije tijd. Energievreters bespreken we ook, maar de nadruk ligt op wat wél goed voor haar is. Opdrachten zoals een succesanalyse helpen Franka meer zelfvertrouwen te krijgen. Ze stuurt ook een vragenlijst naar vijf mensen uit haar omgeving: wat waarderen ze in haar en waar zou ze zich meer in kunnen ontwikkelen?

Ze durft de reacties bijna niet te lezen, maar ze blijken goud waard. We zetten ook op een rij waar Franka nog meer zou willen werken. Niet omdat ik haar van baan wil laten veranderen, maar om te laten ervaren dat er nog meer mogelijk is.

Franka is na een paar maanden zienderogen opgeknapt. Ze werkt volle dagen en let beter op wat ze aankan. Voor onze laatste afspraak maakt ze een actieplan. Daar komt ook te staan: ‘Boek schrijven dat al lang in mijn hoofd zit.’ Al weet ze dat ze daar dan wel ruimte voor moet maken.

Franka heeft haar les geleerd.

Tips van Jolan

• Een uitgebreid artikel over burn-out staat op NPO Focus met links naar tv-programma’s.
• Burn-out-expert Agathe Hania schreef een blog over stressvolle levenservaringen
Correspondent David Jan Godfroid en RTV Noord-medewerker Gertjan van Stralen vertellen over hun burn-out in Villamedia.
• Anita Roelands geeft praktische tips in het boek ‘Nooit meer burn-out!’ en Annegreet van Bergen schreef ‘De lessen van burn-out’.
• Er zijn scans om signalen van een burn-out te meten. De HR-adviseur of bedrijfsarts weet daar meer van.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.