— maandag 17 februari 2020, 09:08 | 0 reacties, praat mee

Britse regering wil kijk- en luistergeld BBC afschaffen in ruil voor een abonneemodel

© Daniel Leal-Olivas / AFP

De Britse publieke omroep BBC zal drastisch veranderen als het aan de huidige regering ligt. De krant The Sunday Times zegt de hand te hebben gelegd op de plannen die de Britse premier Boris Johnson met de BBC heeft. Belangrijkste verandering is dat volgens de krant het verplichte kijk- en luistergeld zal verdwijnen. Laatste wijziging: 17 februari 2020, 09:11

Dit heeft grote gevolgen voor de oudste publieke omroep van Europa: meer dan driekwart van de begroting van de publieke omroep wordt namelijk gedekt door de inkomsten van kijk- en luistergeld.

Het niet betalen van kijk- en luistergeld in Groot-Brittannië is nu nog strafbaar, maar of dat zo blijft is de vraag. Volgens Johnson is het achterhaald.

In plaats daarvan moet de publieke omroep worden omgevormd tot betaalzender. “Dit is geen bluf”, zegt een bron uit kabinetskringen tegen The Sunday Times. “We zijn het aan het onderzoeken en we zullen dit systeem de nek omdraaien. Het moet een abonneemodel worden.”

Ook zou de BBC de meeste van zijn radiostations moeten verkopen. Verder leven in kabinetskring ideeën om het aantal tv-kanalen van de BBC drastisch te beperken, de website flink uit te kleden en het aantal goedbetaalde sterren dat in BBC-programma’s optreedt sterk te beperken.

Johnson is geen fan van de BBC. De omroep zou volgens hem partijdig zijn geweest in de aanloop naar de brexit. Conservatieve bewindslieden mogen van hem dan ook niet verschijnen in bepaalde BBC-programma’s.

Eind vorige maand meldde de omroep nog dat er 450 banen geschrapt gaan worden, in een poging structureel 80 miljoen pond (ruim 94 miljoen euro) te besparen. Lees ook: The Guardian


Lees ook:
Britse regering start publieke consultatie over toekomst van het kijk- en luistergeld (6 februari 2020)
Boris Johnson overweegt schrappen BBC’s kijk- en luistergeld (11 december 2019)
BBC-financiering via kijk- en luistergeld op de tocht (16 december 2019)
Forse reorganisatie BBC News: 450 banen op de tocht (30 januari 2020)
BBC-topman stapt op (20 januari 2020)

Bekijk meer van

Boris Johnson BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.