Regering Johnson beëindigt kijk- en luistergeld in 2027; financiering BBC onzeker

De Britse staatssecretaris voor Cultuur Nadine Dorries heeft aangekondigd dat het fundament onder de financiering van de BBC in 2027 verdwijnt. Het kijk- en luistergeld wordt tot 2024 bevroren, wat de publieke omroep de komende jaren vermoedelijk 2 miljard aan budget zal kosten. De license fee mag daarna in aanloop naar 2027 nog slechts licht stijgen.
In Groot-Brittannië wordt onder BBC-fans met ontzetting op de plannen gereageerd, die volgens sommigen vooral bedoeld zijn om af te leiden van recente schandalen rondom premier Johnson en illegale feestjes, terwijl de rest van het land in strikte lockdown zat.
Dorries, eind vorig jaar benoemd, verklaarde op Twitter het tijdperk voorbij waarin ouderen van dagen met gevangenisstraf werden bedreigd en deurwaarders op deuren bonkten. Er moet volgens Dorries nieuwe vormen van financiering komen voor Britse producties.
Guardian front page, Monday 17 January 2022: PM accused of attacking BBC to save his own skin pic.twitter.com/orLUPtXRGq
— Guardian news (@guardiannews) January 16, 2022
De voornemens komen niet helemaal uit de lucht vallen: in 2020 startte de Johnson-regering een publieke consultatie over de toekomst van het kijk- en luistergeld.
Conservatieve regeringen - ook vóór Johnson - draaiden de duimschroeven van de BBC de afgelopen jaren aan: eerst door niet langer te indexeren en later door kwijtschelding van het kijk- en luistergeld voor oudere Britten - waarvan de rekening bij de BBC werd neergelegd.
Het betekende achtereenvolgende bezuinigingsrondes en terugschalen van producties. Zender BBC Four werd herhaalzender; wel komt jeugdzender BBC Three weer terug, met enkele uren per dag. De korting voor oudere Britten werd later weer afgeschaft, maar leverde de BBC kritiek op.
In de consultatie werd gezinspeeld op financiering vanuit algemene belastingen. Dat geeft de overheid meer ruimte om aan de knoppen te draaien, stellen critici. De BBC heeft de laatste jaren kostenbesparingen doorgevoerd en ziet zelf meer iets in een belasting op breedbandverbindingen. Veel BBC-producties uitgesteld worden bekeken via de online iPlayer.
Fans van de Britse publieke omroep wijzen erop dat het totale BBC-aanbod een Brit dagelijks zo’n 43 pence kost.
43p per day pic.twitter.com/MudpcnSyzM
— Dan Walker (@mrdanwalker) January 16, 2022
In februari vorig jaar publiceerde de omroep een rapport over de voordelen die het de Britse samenleving oplevert. Het stelde daarin dat het de afgelopen tien jaar al structureel 951 miljoen pond heeft bezuinigd. De omroep probeerde tevergeefs weg te komen van de terugkerende discussies over het kijk- en luistergeld.
The BBC is something the whole world admires with envy. It is entirely appropriate that the insecure, spittle-flecked nut jobs of this government want to destroy it.
— Hugh Grant (@HackedOffHugh) January 16, 2022
Tegenover de Guardian zegt een anoniem geciteerde bron bij de BBC dat het budget minstens moet meegroeien met inflatie, om “onacceptabele druk op de financiën te voorkomen na jaren van bezuinigingen”.
Praat mee