NVJ compleet lid

— maandag 17 januari 2022, 16:00 | 0 reacties, praat mee

Regering Johnson beëindigt kijk- en luistergeld in 2027; financiering BBC onzeker

Regering Johnson beëindigt kijk- en luistergeld in 2027; financiering BBC onzeker
Na jaren van bezuiniging en gebrek aan indexering lijken de dagen van het Britse kijk- en luistergeld geteld. De BBC zal het tot afschaffing met miljarden budget minder moeten doen. | AFP

De Britse staatssecretaris voor Cultuur Nadine Dorries heeft aangekondigd dat het fundament onder de financiering van de BBC in 2027 verdwijnt. Het kijk- en luistergeld wordt tot 2024 bevroren, wat de publieke omroep de komende jaren vermoedelijk 2 miljard aan budget zal kosten. De license fee mag daarna in aanloop naar 2027 nog slechts licht stijgen. Laatste wijziging: 17 januari 2022, 16:02

In Groot-Brittannië wordt onder BBC-fans met ontzetting op de plannen gereageerd, die volgens sommigen vooral bedoeld zijn om af te leiden van recente schandalen rondom premier Johnson en illegale feestjes, terwijl de rest van het land in strikte lockdown zat.

Dorries, eind vorig jaar benoemd, verklaarde op Twitter het tijdperk voorbij waarin ouderen van dagen met gevangenisstraf werden bedreigd en deurwaarders op deuren bonkten. Er moet volgens Dorries nieuwe vormen van financiering komen voor Britse producties.

De voornemens komen niet helemaal uit de lucht vallen: in 2020 startte de Johnson-regering een publieke consultatie over de toekomst van het kijk- en luistergeld.

Conservatieve regeringen - ook vóór Johnson - draaiden de duimschroeven van de BBC de afgelopen jaren aan: eerst door niet langer te indexeren en later door kwijtschelding van het kijk- en luistergeld voor oudere Britten - waarvan de rekening bij de BBC werd neergelegd.

Het betekende achtereenvolgende bezuinigingsrondes en terugschalen van producties. Zender BBC Four werd herhaalzender; wel komt jeugdzender BBC Three weer terug, met enkele uren per dag. De korting voor oudere Britten werd later weer afgeschaft, maar leverde de BBC kritiek op.

In de consultatie werd gezinspeeld op financiering vanuit algemene belastingen. Dat geeft de overheid meer ruimte om aan de knoppen te draaien, stellen critici. De BBC heeft de laatste jaren kostenbesparingen doorgevoerd en ziet zelf meer iets in een belasting op breedbandverbindingen. Veel BBC-producties uitgesteld worden bekeken via de online iPlayer.

Fans van de Britse publieke omroep wijzen erop dat het totale BBC-aanbod een Brit dagelijks zo’n 43 pence kost.

In februari vorig jaar publiceerde de omroep een rapport over de voordelen die het de Britse samenleving oplevert. Het stelde daarin dat het de afgelopen tien jaar al structureel 951 miljoen pond heeft bezuinigd. De omroep probeerde tevergeefs weg te komen van de terugkerende discussies over het kijk- en luistergeld.

Tegenover de Guardian zegt een anoniem geciteerde bron bij de BBC dat het budget minstens moet meegroeien met inflatie, om “onacceptabele druk op de financiën te voorkomen na jaren van bezuinigingen”.

Bekijk meer van

Nadine Dorries Boris Johnson BBC

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.