Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 16 december 2019, 10:01 | 0 reacties, praat mee

BBC-financiering via kijk- en luistergeld op de tocht

EPA

Een proefballon over het beëindigen van het kijk- en luistergeld voor de BBC, door de Conservatieven opgelaten tijdens de verkiezingscampagne, lijkt concreter te worden. Politiek commentatoren zagen er in eerste instantie een afleidingsmanoeuvre in voor een beroerde campagnedag. Laatste wijziging: 16 december 2019, 10:06

Maar nu Boris Johnson een meerderheid heeft behaald bij de verkiezingen van vorige week, lijken de Conservatieven door te willen zetten met de budgettaire maatregel: te beginnen met het decriminaliseren van wanbetaling van de zogeheten license fee.

Volgens Johnson kan na 2027 (wanneer de huidige concessieperiode afloopt) worden gekeken of “deze algemene belasting nog gerechtvaardigd is” terwijl andere mediabedrijven financieel zelfvoorzienend zijn.

De Conservatieven vinden al langere tijd dat de BBC anti-Conservatieven is, vooral tijdens de campagne. Dat leidde op 5 december tot een opmerkelijke video van Andrew Neil, een icoon van de Britse journalistiek, waarin hij het betreurde dat Johnson zich niet wilde laten interviewen.

Verder zou de BBC volgens de regering buitensporig veel aandacht hebben gehad voor het nieuws dat een jongen met verschijnselen van longontsteking lang op behandeling moest wachten, slapend op een stapel jassen op de vloer.

Het kijk- en luistergeld staat ter discussie, bevestigde de regering aan de Britse krant The Guardian. Eerdere Conservatieve kabinetten staakten indexering en maakten de BBC daarnaast verantwoordelijk voor een cadeautje aan 75-plussers. Die hoeven geen license fee meer af te dragen, maar met de vergrijzing drukt die groep steeds zwaarder op het BBC-budget.

In de periode 2020/2021 beschikt de BBC over een budget van rond 1,05 miljard euro - waar het alle activiteiten uit moet realiseren. Op dit moment produceert BBC negen nationale tv-zenders, tien nationale radiostations, maakt het regionale programmering met onder meer veertig lokale zenders, onderhoudt het grote (nieuws)sites en een wereldomroep in 29 talen.

De BBC zegt dat alleen al het niet langer strafbaar stellen van wanbetaling van het kijk- en luistergeld de publieke omroep zo’n 200 miljoen pond (240 miljoen euro) op jaarbasis zou kosten. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Boris Johnson BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.