basis naar compleet

— donderdag 3 september 2020, 09:08 | 0 reacties, praat mee

Flinke botsing BBC en Britse regering over ‘politiek correcte’ aanpassing The Proms

Een stampvolle Proms 2015, een beeld dat voorlopig tot het verleden behoort. De patriottische afsluiter blijft. | Reuters

Een plan van de Britse publieke omroep BBC om strofes van patriottische liederen weg te laten die traditioneel aan het einde van The Proms worden gezongen, heeft geleid tot een botsing met de Britse regering. The Proms is al decennia een publieksfavoriet met klassieke muziek. Laatste wijziging: 3 september 2020, 11:54

Aan het eind daarvan worden de liederen Rule, Brittannia! (een officieus volkslied uit 1740) en Land of Hope and Glory (1901-1902) gezongen. Een klein koor zou nu een ingekorte versie zingen.

De BBC zegt dat het plan vooral een gevolg is van het coronavirus: uit onderzoek blijkt dat dat zingen en hard schreeuwen een belangrijke rol spelen in het verspreiden van mogelijk infectueuze druppeltjes.

Critici, waaronder premier Johnson, zagen er een overgevoeligheid in voor de recente Black Lives Matter-beweging. In het Britse parlement zei Johnson dat dat het tijd was “deze periode van ‘klamvochtige zelfbeschuldiging’ over onze geschiedenis, onze tradities en cultuur” achter ons te laten.

Hij herhaalde stappen aan om de BBC te hervormen met een verwijzing naar de plannen voor een andere opzet voor het kijk- en luistergeld. De pas aangetreden directeur Tim Davie zegt linkse vooringenomenheid bij onder meer BBC-comedyshows te gaan aanpakken.

De BBC heeft woensdag de plannen teruggetrokken en zal de liederen ongewijzigd laten horen. Meer bij New York Times

Bekijk meer van

Tim Davie Boris Johnson BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.