basis naar compleet

— donderdag 6 februari 2020, 09:35 | 0 reacties, praat mee

Britse regering start publieke consultatie over toekomst van het kijk- en luistergeld

De financiering van de BBC, nu nog via kijk- en luistergeld, verandert mogelijk ingrijpend | Daniel Leal-Olivas / AFP

De Britse regering start een publieke consultatie over de vraag of het nog wel strafbaar moet zijn geen kijk- en luistergeld te betalen. Op dit moment is de license fee een verplichting met zelfs gevangenisstraf als ultieme maatregel, maar premier Johnson vindt het hele concept achterhaald. Laatste wijziging: 16 februari 2020, 15:15

Wat in eerste instantie vooral een campagne-proefballon leek, wordt nu meer officieel beleid: het kijk- en luistergeld, fundament onder financiering van publieke omroep BBC, staat serieus ter discussie.

In de consultatie stelt de Britse regering dus de vraag of niet-betalen van je licentiegelden strafbaar moet blijven en of er betere manieren zijn dat geld te innen. Conservatieve regeringen - ook vóór Johnson - draaiden de duimschroeven van de BBC de afgelopen jaren aan: eerst door niet langer te indexeren en later door kwijtschelding van het kijk- en luistergeld voor oudere Britten - waarvan de rekening bij de BBC werd neergelegd.

De BBC kondigde eind vorige maand een omvangrijke reorganisatie aan, waarbij het hoopt structureel 80 miljoen pond per jaar te kunnen besparen.

Johnson wil na 2027 (wanneer de huidige concessieperiode afloopt, red.) kijken of de belasting nog gerechtvaardigd is. Hij stelt dat andere mediabedrijven financieel zelfvoorzienend zijn. “De overheid overweegt de toekomst van het licentiemodel, in aanloop naar de volgende consessieperiode”, aldus het consultatiedocument.

Het Britse publiek kan tot 1 april aanstaande hun mening geven over de voorstellen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.