Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 11 december 2019, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Boris Johnson overweegt schrappen BBC’s kijk- en luistergeld

Johnson in een distributiecentrum in Manchester. De opmerking over kijk- en luistergeld is campagne-spin, denken experts | EPA

In de aanloop naar de Britse verkiezingen van komende donderdag heeft premier Boris Johnson gezegd dat hij "zeker kijkt" naar het schrappen van de kijk- en luistergelden. De financiering van de publieke omroep is vrijwel volledig afhankelijk van deze license fee. Laatste wijziging: 11 december 2019, 09:14

Schrappen zou het BBC-bestel in grote problemen brengen. Conservatieve voorgangers van Johnson hebben de laatste jaren doorlopend aan het budget van de publieke omroep geschaafd, door indexering uit te stellen of de omroep te verplichten de kosten te dragen van het besluit mensen boven de 75 vrij te stellen van kijk- en luistergeld.

Met een vergrijzende bevolking drukte die verplichting, samen met uitblijven van inflatiecorrectie, steeds zwaarder op het budget. Vorig jaar waarschuwde topman Tony Hall dat het breekpunt naderde.

Desondanks stelt Johnson dat het nog maar de vraag is hoe lang het huidige systeem van financiering “te rechtvaardigen valt”. In de periode 2020/2021 beschikt de BBC over een budget van rond 1,05 miljard euro - waar het alle activiteiten uit moet realiseren.

Op dit moment produceert BBC negen nationale tv-zenders, tien nationale radiostations, maakt het regionale programmering met onder meer veertig lokale zenders, onderhoudt het grote (nieuws)sites en een wereldomroep in 29 talen.

Hoe heet de soep gegeten wordt is de vraag, omdat politiek commentatoren wijzen op een uitzonderlijk slechte campagnedag voor Johnson. Hij werd door een journalist geconfronteerd met een foto van een jongen met vermoedelijke longontsteking, die in een ziekenhuis in Leeds niet direct werd geholpen.

Johnson pakte de telefoon af van de journalist en stopte de telefoon vervolgens in zijn binnenzak.

De uitspraak over license fees en financiering van de publieke omroep ligt in Engeland erg gevoelig. Commentatoren zien er vooral een afleidingsmanoeuvre in, om de aandacht af te leiden van de staat van het Britse zorgstelsel NHS, dat onder de Conservatieven ook moest bezuinigen.

Bekijk meer van

Boris Johnson BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.