— dinsdag 7 juli 2015, 13:46 | 0 reacties, praat mee

BBC-budget nog verder onder druk

Facundo Arrizabalaga / EPA

Er is in Engeland forse kritiek op een overeenkomst die BBC-topman Tony Hall heeft gesloten met de Britse regering. Door de overkomst ziet de publieke omroep zich opnieuw getroffen worden door een enorme budgettaire korting. De regering wil dat mensen boven de 75 geen kijk- en luistergeld meer hoeven af te dragen én dat de BBC die subsidiëring financieel draagt. Het betekent dat de omroep jaarlijks nog eens honderden miljoenen van het budget kwijtraakt. De kosten van geen kijk- en luistergeld voor 75-jarigen zijn momenteel jaarlijks zo'n 200 miljoen pond, maar vanwege de verwachte vergrijzing loopt dat bedrag snel op, aldus The Guardian. In 2020/2021 gaat het om 750 miljoen pond (1,05 miljard euro) op jaarbasis.

De BBC kondigde recent aan dat het ruim duizend werknemers zal ontslaan vanwege een structurele korting op het budget van 150 miljoen pond, vanwege het feit dat het kijk- en luistergeld al jarenlang niet is geïndexeerd. Ook hoeven kijkers die alleen achteraf via iPlayer kijken vanwege een maas in de wet geen licentiegelden af te dragen.

In ruil voor de subsidie aan 75-jarigen wil de minister van Financiën George Osborne kijken naar indexering op basis van inflatie en een modernisering van de kijk- en luistergelden, om onder meer die maas in de wet te dichten.

Volgens critici heeft BBC-topman Hall ingestemd met een maatregel die de BBC “onderdeel van de sociale dienst” maakt. Bovendien zouden de afspraken achter gesloten deuren zijn gemaakt en werd toezichthouder BBC Trust buiten die gesprekken gehouden. Volgens Hall komt er dankzij de deal echter ook weer minstens zo veel geld terug.

De constante kortingen op het BBC-budget bedreigen de hele Britse televisie-industrie, menen sommigen. De BBC steekt relatief veel geld in onafhankelijke producenten. Wat betreft kindertelevisie neemt BBC als enige grote partij producties af van Britse makers. De vrees bestaat dat er voor zulke uitgaven straks geen geld meer is.

Bekijk meer van

Tony Hall BBC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.