PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 19 september 2018, 08:51 | 0 reacties, praat mee

BBC-topman Hall: financieel breekpunt nadert

EPA

In Groot-Brittannië heeft BBC-topman Tony Hall gewaarschuwd dat het punt nadert dat de dienstverlening van de publieke omroep zonder extra geld fundamenteel zal verslechteren. Die vertoont de eerste scheurtjes, aldus Hall. De BBC moet óf verder snijden in de programmering en meer commerciële partnerschappen aangaan of de omroepbijdrage moet structureel omhoog. Laatste wijziging: 19 september 2018, 08:54

De financiering van de BBC ligt al jaren onder een politiek vergrootglas. Het kijk- en luistergeld, de license fee, is al jaren bevroren. De regering faseert bovendien de compensatie uit van een indertijd door de regering Cameron aan 75-jarigen uitgedeeld cadeautje. Zij hoeven geen license fee meer te betalen - maar de 750 miljoen pond die dat kost moet door de omroep worden gedragen.

Al deze effecten en de bevroren kijkbijdrage van 150 pond per jaar (zo’n 169 euro) betekent dat de BBC doorlopend reorganiseert. De jongerenzender BBC Three werd online only en het meer cerebrale BBC Four maakte minder unieke programma’s en herhaalt meer.

Hall stelt dat het gebrek aan budget ook online gevolgen heeft: zo kan de BBC programma’s maximaal 30 dagen aanbieden via iPlayer, hun Uitzending Gemist. Concurrerende streamingdiensten van Netflix en Amazon hebben het geld om producties vrijwel onbeperkt aan te bieden.

De gewenste verhoging van het kijk- en luistergeld is momenteel geen politiek thema. Wel heeft Labourleider Corbyn gezegd dat hij technologiegiganten wil belasten om hen te laten meebetalen aan het publieke bestel. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Tony Hall BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.