BBC-topman Hall: financieel breekpunt nadert

In Groot-Brittannië heeft BBC-topman Tony Hall gewaarschuwd dat het punt nadert dat de dienstverlening van de publieke omroep zonder extra geld fundamenteel zal verslechteren. Die vertoont de eerste scheurtjes, aldus Hall. De BBC moet óf verder snijden in de programmering en meer commerciële partnerschappen aangaan of de omroepbijdrage moet structureel omhoog.
De financiering van de BBC ligt al jaren onder een politiek vergrootglas. Het kijk- en luistergeld, de license fee, is al jaren bevroren. De regering faseert bovendien de compensatie uit van een indertijd door de regering Cameron aan 75-jarigen uitgedeeld cadeautje. Zij hoeven geen license fee meer te betalen - maar de 750 miljoen pond die dat kost moet door de omroep worden gedragen.
Al deze effecten en de bevroren kijkbijdrage van 150 pond per jaar (zo’n 169 euro) betekent dat de BBC doorlopend reorganiseert. De jongerenzender BBC Three werd online only en het meer cerebrale BBC Four maakte minder unieke programma’s en herhaalt meer.
Hall stelt dat het gebrek aan budget ook online gevolgen heeft: zo kan de BBC programma’s maximaal 30 dagen aanbieden via iPlayer, hun Uitzending Gemist. Concurrerende streamingdiensten van Netflix en Amazon hebben het geld om producties vrijwel onbeperkt aan te bieden.
De gewenste verhoging van het kijk- en luistergeld is momenteel geen politiek thema. Wel heeft Labourleider Corbyn gezegd dat hij technologiegiganten wil belasten om hen te laten meebetalen aan het publieke bestel. Meer bij The Guardian
Praat mee