word studentlid

— maandag 2 november 2020, 16:16 | 0 reacties, praat mee

Boetes en werkstraffen voor discriminatie bij rechtszaak Clarice Gargard

Boetes en werkstraffen voor discriminatie bij rechtszaak Clarice Gargard
© Olaf Kraak / ANP

24 verdachten die terechtstonden voor het plaatsen van opruiende reacties onder een livestream van een journalist Clarice Gargard twee jaar geleden, hebben taakstraffen en geldboetes opgelegd gekregen. Het gaat om taakstraffen tussen de 28 en 58 uur en boetes variërend van 300 tot 450 euro. Laatste wijziging: 3 november 2020, 09:22

In 18 gevallen oordeelt de rechtbank dat er sprake was van opruiing, met en zonder discriminerende aspecten. Drie personen maakten zich met hun reacties schuldig aan discriminatie, twee personen worden veroordeeld voor het aanzetten tot discriminatie. In één geval acht de rechtbank belediging bewezen.

Daarnaast moeten 15 verdachten 50 tot 150 euro schadevergoeding betalen aan de columniste, omdat zij met hun beledigende en discriminerende opmerkingen de eer en goede naam of de morele integriteit van de columniste aantastten.

De mannen en vrouwen plaatsten hun reacties onder een de livestream van een demonstratie tegen Zwarte Piet, tijdens de intocht van Sinterklaas in Amstelveen, op 17 november 2018.

Gargard werd in die reacties onder meer bedreigd met een ‘nekschot’. Daarop deed de columniste aangifte en begonnen de politie en justitie een onderzoek. In totaal moesten 25 verdachten - 21 mannen en 4 vrouwen - voor de rechter verschijnen. In één geval kon de rechter niet vaststellen of de verdachte de reactie zelf had geplaatst.

In Lilith magazine zegt ze: “Ik ben overrompeld dat de rechtbank verder is gegaan dan het OM. Ik had de hele tijd het idee dat ik er helemaal alleen voor stond, maar de rechter heeft zich heel duidelijk uitgesproken. De rechtbank zei nadrukkelijk dat dit niet de manier is waarop je een maatschappelijk debat voert. Dit is niet alleen een overwinning voor mij, maar voor de hele samenleving en specifiek mensen van kleur.

Lees ook:
Rechtszaak bedreigingen Gargard: boetes en (gedeeltelijke) taakstraffen (23 september 2020)
Bedreigers Clarice Gargard hebben ‘spijt’ en hebben het ‘niet zo bedoeld’ (14 september 2020)
Taakstraffen en boetes geëist op eerste zittingsdag rond bedreigingen Clarice Gargard (14 september 2020)
OM haalt officier van justitie van zaak tegen bedreigers van journaliste Clarice Gargard (14 september 2014)
Justitie vervolgt 25 bedreigers van journaliste Clarice Gargard (8 september 2020)

 

Bekijk meer van

Clarice Gargard

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.