word studentlid

— maandag 14 september 2020, 15:50 | 0 reacties, praat mee

Taakstraffen en boetes geëist op eerste zittingsdag rond bedreigingen Clarice Gargard

Taakstraffen en boetes geëist op eerste zittingsdag rond bedreigingen Clarice Gargard
Gargard en advocaat Smeets bij aanvang van de zitting. Gargard vertrekt kort daarop, als de zaak niet wordt aangehouden | ANP

In de rechtszaak rond bedreigingen en hatelijke reacties onder een livestream uit 2018 van journaliste Clarice Gargard zijn op de eerste zittingsdag door het Openbaar Ministerie taakstraffen en boetes geëist. Laatste wijziging: 14 september 2020, 16:51

Gargard verliet vandaag de rechtszaal toen een verzoek om de zaak aan te houden werd afgewezen en ze volgens eigen zeggen geen vertrouwen meer in het verloop van de zaak had. Advocaat Sidney Smeets deed dat verzoek nadat officier van justitie Jacobien Vreekamp van de zaak werd gehaald.

Het OM besloot daartoe nadat er ophef ontstond omdat Vreekamp tot afgelopen juli in het bestuur van Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam zat.

Smeets wees er op dat de zaak al twee jaar in voorbereiding is en er in al die tijd veel contact met Vreekamp is geweest. Hij noemt het schandalig dat hij en zijn cliënt de wisseling van de officier van justitie via de media moesten vernemen. “Een epic fail”, aldus Smeets gisteravond op Twitter.

Tegenover de NOS zegt Smeets dat de gang van zaken rond Vreekamp alleen maar afleidt: “Ze is niet in opspraak geraakt, ze is in opspraak gebracht door een racistisch haataccount. Maar waar het echt over gaat, is dat mensen onder een livestream oproepen plaatsen om nekschoten uit te delen, om te moorden met bommen en op iemand in te rijden met vrachtwagens. Daar moet het over gaan.”

De eerste verdachten gaven aan de impact van de woorden niet te hebben beseft of ze in een opwelling te hebben geschreven. Er volgen in totaal vier zittingsdagen voor 25 verdachten.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.