— dinsdag 8 september 2020, 10:06 | 1 reactie, praat mee

Justitie vervolgt 25 bedreigers van journaliste Clarice Gargard

Demonstranten willen een inclusiever Sinterklaasfeest, zonder racistische karikaturen als blackface | ANP

Op maandag 14 september start de rechtszaak rond een livestream van journaliste Clarice Gargard. Zij streamde in november 2018 op Facebook de Sinterklaasintocht, waarop onder meer activisten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) te zien waren. Mensen plaatsten onder de stream negatieve reacties, ook gericht aan Gargard. Die deed aangifte.

Het Openbaar Ministerie vervolgt nu uiteindelijk 25 mensen voor belediging en/of bedreiging. Het is volgens advocaat Sidney Smeets, die Gargard bijstaat, een selectie van de ernstigste uitlatingen uit de vele berichten onder de stream van vorig jaar.

De beledigingen onder de stream varieerden van scheldpartijen tot dreigen met zwaar geweld tegen de KOZP-activisten met vuurwapens of vrachtwagens. “Iedere tenlastelegging is anders en toegespitst op wat die betreffende verdachte heeft gezegd in de Facebook-reactie”, aldus Smeets.

De verdachten worden over meerdere dagen tot 21 september gehoord. Indien het tot een veroordeling komt, kan de rechter een taakstraf of boete opleggen. Er is ook een schadevergoeding mogelijk.

In een eerdere versie van dit artikel stond dat de livestream vorig jaar plaatsvond. Het betrof echter de intocht van 2018.

Praat mee

1 reactie

EJ, 10 september 2020, 06:13

Zou deze rechter ook denken: “Ik vind ze door de publiciteit genoeg gestraft; schuldig zonder strafoplegging”. Ik denk het niet en daarom vind ik dat de rechter vorige week verkeerd heeft beslist bij de strafzaak tegen Geert W. zonder vaste woon en verblijfplaats. Maar hopelijk krijgt het hof nog een herkansing wanneer het Geert lukt z’n zaak in cassatie terug gewezen te krijgen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.