word studentlid

— maandag 14 september 2020, 08:15 | 0 reacties, praat mee

OM haalt officier van justitie van zaak tegen bedreigers van journaliste Clarice Gargard

OM haalt officier van justitie van zaak tegen bedreigers van journaliste Clarice Gargard
© Lex van Lieshout / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft officier van justitie Jacobien Vreekamp, die mede besloot tot het seponeren van de zaak tegen rapper Akwasi na uitspraken over zwarte piet, van een andere racismezaak gehaald. Het gaat om de zaak tegen 25 bedreigers van journaliste Clarice Gargard. Deze zaak begint vandaag. Laatste wijziging: 14 september 2020, 16:00

Het OM van Amsterdam heeft zondag laten weten nog steeds achter de beslissing te staan om de zaak tegen rapper Akwasi voorwaardelijk te seponeren, ondanks ontstane ophef over dit besluit. Akwasi deed afstand van zijn uitspraken over zwarte piet tijdens het racismeprotest op de Dam.

De betrokken officier van justitie, Jacobien Vreekamp, die mede besloot tot het seponeren van de zaak tegen Akwasi, had tot voor kort een nevenfunctie bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA). Zij zat daar in het bestuur, samen met Kick Out Zwarte Piet (KOZP)-voorman Mitchell Esajas.

Door de ontstane ophef rondom Vreekamp heeft het OM besloten haar nu van een vergelijkbare zaak te halen. Deze week staan 25 verdachten terecht vanwege opruiende, beledigende of discriminerende teksten op Facebook gericht tegen journaliste Clarice Gargard. Vreekamp zou samen met een andere officier zitting doen bij deze zaken, maar de parketleiding is van mening dat de zaak, en niet de officier van justitie, centraal moet staan.

Haar aanwezigheid zou de aandacht kunnen afleiden van de zaak, aldus het OM. De parketleiding blijft achter haar staan en blijft vertrouwen in haar houden. Het parket van Amsterdam meldt op de hoogte te zijn geweest van de nevenfunctie van Vreekamp, maar is van mening dat er geen sprake was van conflicterende belangen. Vreekamp is sinds juli niet meer verbonden aan het MDRA.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.