banner festival 23

— maandag 11 oktober 2021, 09:39 | 0 reacties, praat mee

BNNVARA bestudeert dagvaarding van granietleverancier om Zembla-uitzending

Het zandwin- en natuurontwikkelingsproject "Over de Maas", is gelegen in de uiterwaarden van de Maas tussen Alphen en Dreumel. In de recreatieplas wordt zand en grind gewonnen maar ook granuliet gestort waar ophef over is ivm de volksgezondheid. - © Olaf Kraak

BNNVARA heeft inmiddels de dagvaarding van granietleverancier Graniet Import Benelux (GIB) binnen en zegt deze op dit moment te bestuderen, meldt NU.nl. GIB liet eerder weten naar de rechter te willen stappen vanwege vermeende onwaarheden over granulietdumpingen van het bedrijf, die het BNNVARA-programma Zembla zou hebben verspreid.

Een woordvoerder van de omroep wil volgens NU.nl verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Een journalist van het programma zegt tegen NU.nl dat de dagvaarding al drie weken geleden in ontvangst is genomen.

Bontrup, waar GIB onderdeel is, laat via woordvoerder Hans Stupers weten dat de zaak zeker zal voorkomen. Wanneer de zaak begint, ligt volgens Stupers aan onder meer de drukte bij de rechtbank. “Procedureel moet BNNVARA nog een advocaat stellen, zoals dat heet. Ik begreep van onze advocaat dat dit afgelopen vrijdag nog niet was gedaan.”

In december 2020 oordeelde de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) dat het onderzoeksprogramma Zembla onzorgvuldig heeft gehandeld in de berichtgeving over granulietdumpingen. BNNVARA kon zich volstrekt niet vinden in een oordeel van de Raad en stapte uit de Raad.

Begin deze mand liet de Raad voor de Journalistiek weten de werkwijze aan te passen en kwalificaties te verduidelijken. Hoewel de omroep liet weten zich te kunnen vinden in de aanpassingen is het volgens BNNVARA niet voldoende. De omroep blijft nog weg bij de Raad.

Lees ook:
Het is te stil rond het vertrek van Zembla uit de raad omdat over de uitspraak best te discussiëren valt (11 januari 2021)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.