e learning nvj

— woensdag 14 april 2021, 16:12 | 0 reacties, praat mee

Granietleverancier naar de rechter om Zembla-uitzending

Afgravingen in het natuurontwikkelingsproject Over de Maas - © Bert Beelen / Hollandse Hoogte

Graniet Import Benelux (GIB) stapt naar de rechter omdat het vindt dat het tv-programma Zembla onwaarheden heeft verspreid over granuliet. GIB, importeur van het gesteente, stelt dat Zembla ‘een activistische campagne’ voert tegen granuliet. Het tv-programma zou volgens de leverancier stelselmatig objectieve informatie buiten beschouwing hebben gelaten.

GIB is onderdeel van het Amsterdamse bouwbedrijf Bontrup. In februari 2020 maakte Zembla een kritische uitzending over dat bedrijf (De afvaldump van Rijkswaterstaat, hier terug te kijken. Daarin meldde het tv-programma dat Rijkswaterstaat Bontrup eind 2019 toestemming gaf om duizenden tonnen afvalstoffen in een Gelderse natuurplas te storten.

RvdJ: ‘Onzorgvuldig gehandeld’
Volgens de Raad voor de Journalistiek (RvdJ) was Zembla onzorgvuldig in zijn berichtgeving. De Raad stelt dat Bontrup in de uitzending van strafbare feiten werd beschuldigd en deze beschuldiging niet voldoende werd genuanceerd.

Daarnaast oordeelde de RvdJ dat Bontrup niet genoeg ruimte had gekregen om te reageren. Als gevolg van die uitspraak gaf BNNVARA afgelopen december aan de Raad niet langer te erkennen.

BNNVARA blijft achter uitzending staan
Omroep BNNVARA laat namens Zembla aan NU.nl weten op de hoogte te zijn van de gang naar de rechter. “De uitzendingen van Zembla zijn zorgvuldig en genuanceerd en wij staan daar nog steeds achter.” Meer bij BNNVARA

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.