BNNVARA blijft nog weg bij de Raad

BNNVARA blijft nog weg bij de Raad voor de Journaistiek. Dat zegt de omroep in een reactie op een column van Frits van Exter, voorzitter van de Raad, waarin hij ingaat op het conflict met BNNVARA en enkele handreikingen doet.
Bijna een jaar geleden schortte de omroep de medewerking aan de Raad op omdat het zich volstrekt niet kan vinden in een oordeel van de Raad over een klacht tegen het onderzoeksjournalistieke programma Zembla.
Het ging om de berichtgeving over de stort van granuliet (een restproduct van het bewerken van graniet en steenslag voor asfalt) in een uiterwaard van de Maas. De klagers bij de Raad, de eigenaren van steenhandel Bontrup, worden beschuldigd van het bewust illegaal dumpen van schadelijke stoffen. De Raad concludeerde, kort samengevat, dat de beschuldiging van strafbaar handelen niet van genoeg context en duiding is voorzien en dat in de publicaties onvoldoende aandacht is besteed aan het wederhoor.
BNNVARA ziet de uitspraak als een grote misstap van de Raad en schortte de medewerking op. Daarna is tweemaal gesproken tussen BNNVARA en de Raad over de kwestie. In zijn column kondigt Van Exter aan dat de Raad de kwalificaties ‘zorgvuldig’ en ‘onzorgvuldig’ weer vervangt door ‘ongegrond’ en ‘gegrond’. Ook zal de Raad kwalificaties als ‘onevenwichtig, onvolledig en tendentieus’ duidelijker toelichten om misverstanden te voorkomen. Dat geldt ook voor wat de Raad wel en niet kan vaststellen.
BNNVARA laat weten dat het ‘goed is om te lezen dat de Raad de kritiek van BNNVARA serieus neemt en hier lessen uit wil trekken, al hadden we dit bij voorkeur in onze gesprekken gehoord voordat deze column was verschenen. Er wordt nu de suggestie gewekt dat BNNVARA niet bereid is verder te praten terwijl wij in afwachting waren van een reactie van de Raad op ons verzoek tot rehabilitatie van de Zembla-journalisten’.
De omroep kan zich wel vinden in de voorgestelde aanpassingen:‘De Raad komt nu met het voorstel om voortaan zorgvuldiger om te gaan met de woordkeuze in haar oordeel. Dat onderschrijven wij ten zeerste, aangezien de integriteit van onze journalisten door de bewoordingen van de Raad ten onrechte is beschadigd. Het aanpassen van bewoordingen gaat BNNVARA echter niet ver genoeg. Wij vinden de procedure die heeft geleid tot het oordeel in de zaak tussen Zembla en GIB-Bontrup immers onjuist. Daar verandert deze column van Van Exter niets aan’.
Vandaar dat de omroep niet weer actief wordt. BNNVARA in de verklaring: ‘De column bevestigt juist dat de Raad deze kwestie nog steeds verkeerd inschat. Zo is het merkwaardig dat in de column staat dat de Raad er geen weet van heeft hoe (de stort van) granuliet gekwalificeerd moet worden maar dat de Raad desondanks wél kan vaststellen wat genoeg relevante context en duiding geweest zou zijn voor deze uitzending. De Raad begrijpt kennelijk ook niet dat zij zich hiermee mengt in een complex en omvangrijk lopend juridisch conflict met grote belangen waar veel partijen bij betrokken zijn. Wij vinden dit onwenselijk en betreuren dit’.
Praat mee
1 reactie
Van Exter, 6 oktober 2021, 22:24
Een feitelijke correctie: We hebben de voorgenomen verbeteringen in de gesprekken met BNNVARA aangekondigd. We hebben ook tot drie keer toe duidelijk gemaakt dat we niet terugkomen op het oordeel. Conclusie was dat wij onze voornemens zouden uitvoeren en dat BNNVARA daarna zou besluiten of en hoe zij verder wilde praten. Ons aanbod om ook met de medewerkers te praten leek eerst een goed idee maar stuitte later op de voorwaarde vooraf om eerst ‘rehabilitatie’ te verlenen.
Frits van Exter