— dinsdag 8 december 2020, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Raad voor de Journalistiek tikt Zembla op vingers bij uitzending over granuliet

© Bert Beelen / Hollandse Hoogte

Onderzoeksprogramma Zembla heeft journalistiek "deels onzorgvuldig" gehandeld in berichtgeving over de betrokkenheid van Rijkswaterstaat bij een storting van granuliet. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek gezegd over een uitzending van het BNNVARA-programma in februari.

In de uitzending werd gesteld dat de top van Rijkswaterstaat een vergunning verleende aan het Amsterdams bedrijf Bontrup om 100.000 ton granuliet te storten in een natuurplas in Gelderland. De berichtgeving hierover, zo oordeelt de onafhankelijke raad nu, was “eenzijdig, onevenwichtig en tendentieus”.

Volgens de Raad werd het Amsterdamse bedrijf in de uitzending inderdaad van strafbare feiten beschuldigd door deskundigen, en werd dit van onvoldoende context en duiding voorzien. Ook is er te weinig aandacht besteed aan de door Bontrup verstrekte informatie aan Zembla.

In een reactie stelt de Zembla-redactie zich “volstrekt niet te kunnen vinden” in de uitspraak van de Raad: “We staan vierkant achter de uitzending, waar wat ons betreft journalistiek gezien geen speld tussen te krijgen is. We komen later vandaag met een uitgebreide reactie.”

Meer bij de RvdJ / NOS

Lees ook:
Milieu-expert gedagvaard na optreden in uitzending Zembla (23 september 2020)
‘Weer een deskundige onder druk gezet na optreden in Zembla-uitzending over granuliet’ (1 oktober 2020)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.