— dinsdag 2 augustus 2022, 15:18 | 0 reacties, praat mee

Blendle verliest kort geding rond leveringseis DPG Media-artikelen

ANP

Uitgeverij DPG Media hoeft digitale nieuwskiosk Blendle geen toegang te geven tot artikelen uit het portfolio. Die weigering is geen misbruik van de machtspositie, aldus de Amsterdamse rechtbank. Een licentie kan daarom niet afgedwongen worden, stelt de rechter in kort geding. Laatste wijziging: 2 augustus 2022, 15:22

Eerder dit jaar trok DPG Media zich terug uit Blendle. De opbrengsten uit de dienst zouden onvoldoende zijn. Per 1 april verdween inhoud van DPG Media-titels uit Blendle.

Blendle stelde in een reactie op het besluit dat het, gedurende de jaren van samenwerking, miljoenen euro’s aan de uitgever heeft overgemaakt. Het vertrek van DPG Media slaat een te groot gat in dienstverlening aan Blendle-klanten, klaagde de kiosk.

Het platform vroeg in het kort geding verder om een langere uitloopperiode, zodat het eerder via het platform verspreide artikelen kon verwijderen.

DPG Media is ontevreden over een wijziging van Blendle in 2016 om niet langer losse stukken te verkopen, maar te gaan werken met maandelijkse abonnementen. Dat was nodig om een meer constante en voorspelbare cashflow te realiseren, aldus Blendle.

De rechter vindt dat echter geen probleem van DPG Media.

In het contract met DPG Media werd altijd expliciet gesproken over verkoop van losse, individuele stukken. “Er is dus geen sprake van een (absolute) weigering van de zijde van DPG om de door Blendle onontbeerlijk geachte input beschikbaar te stellen”, stelt de rechtbank.

De uitgeverij noemt het ingevoerde abonnementsmodel een “reële bedreiging” voor het eigen verdienmodel met papieren of digitale abonnementen. DPG Media verwijst naar het vertrek van NRC (2017) en De Telegraaf (2019) om identieke redenen.

Blendle stelde in kort geding dat het feitelijk “geweerd wordt van de (door Blendle gestelde) afgeleide digitale nieuwskioskenmarkt,  ten gunste van eigen initiatieven van DPG Media”. De voornaamste concurrent, Topics, wordt door DPG Media momenteel uitgefaseerd. Nieuwe geabonneerden worden niet meer aangenomen.

Het idee dat Blendle opzij wordt gezet voor een vergelijkbare dienst van DPG Media zelf vereist nader onderzoek, aldus de Amsterdamse rechtbank, “waarvoor dit kort geding zich niet leent.” Meer bij Rechtspraak.nl

Bekijk meer van

DPG Media Blendle

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.