Telegraaf uit Blendle Premium

De Telegraaf vertrekt uit Blendle Premium. Het contract is opgezegd en over enkele maanden maken stukken van de krant niet langer onderdeel uit van het Blendle-abonnement waarbij je voor tien euro per maand dagelijks 20 stukken mag lezen. Dat bevestigt De Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen.
Volgens Jansen stopt de krant omdat Blendle met Premium bundels van artikelen verkoopt en zo te veel op de stoel van de uitgever gaat zitten. Plus de verhalen worden te goedkoop aangeboden. Precies om die redenen stopte NRC Handelsblad (ook Mediahuis) eerder helemaal met Blendle.
De Telegraaf blijft echter wel de complete krant aanbieden via Blendle en losse artikelen verkopen via het platform.
Alexander Klöpping van Blendle reageert verbaasd: ‘We hebben inderdaad een opzegging ontvangen van De Telegraaf voor Blendle Premium, maar we zijn ook nog in gesprek over verlenging, dacht ik.’
De opzegredenen van De Telegraaf herkent hij, maar is het er niet mee eens. ‘Alle uitgevers willen niet dat wij uitgever worden. En zo zie ik ons ook niet. Wij zijn een marktplaats voor artikelen. Wel experimenteren wij met manieren om jonge mensen te laten betalen voor journalistiek. Premium is één van die manieren.’
Volgens Klöpping is Premium een succes. ‘Ik geef nog geen cijfers, maar we hebben voor het derde kwartaal op rij een recordomzet bij Blendle en dat komt door Premium’.
Als De Telegraaf uit Premium verdwijnt, komen daar stukken van The New Yorker, Vanity Fair en Time Magazine voor in de plaats. Die uitgaven zitten al wel in Blendle, maar nog niet in Premium.
Op zijn Blendle-blog schrijft Klöpping: ‘Dit jaar lazen ze (Blendle-gebruikers, red.) 470.410 betaalde artikelen uit de krant. Blendle-gebruikers maakten een bedrag aan de Telegraaf over waarmee de jaarsalarissen van 6 jonge journalisten betaald kunnen worden. Kost niks en het levert centen op van een doelgroep die normaal niet betaalt voor journalistiek.’
Uitgaande van 40.000 euro per jaar voor een beginnend journalist, ontvangt De Telegraaf de eerste negen maanden dus ongeveer 250.000 euro via Blendle. Dat staat ook weer ongeveer (afhankelijk van het abonnement) gelijk aan 1.000 abonnees op de papieren krant. Die heeft nu een oplage van 326.000. De redactie van de krant telt 219 fte. Daarmee zijn de inkomsten voor De Telegraaf uit Blendle nu een druppel op de gloeiende plaat.
Eigenaar van De Telegraaf, Mediahuis-topman Gert Ysebaert zei in juli tegen Villamedia: ‘Blendle heeft twee dingen gedaan: betalen per artikel geïntroduceerd en het niet-lineaire lezen. Echter, het businessmodel van Blendle klopt niet helemaal. Ze zijn deels uitgever geworden en komen daarmee op ons terrein’.
‘Maar wij investeren wel in die journalistiek en alles daar achter. Dus moeten wij de relatie met de lezer en de adverteerder zelf in de hand houden. Zonder dat kunnen we niet overleven. De belofte van Blendle was dat mensen die vandaag niet voor journalistiek betalen dat wel gaan doen. Daar zijn ze in zekere mate in geslaagd. Maar ze zouden ook mensen brengen die een abonnement willen. En die stap is eigenlijk niet gemaakt. Tegelijk zijn wij veel beter geworden in het verkopen van onze eigen journalistiek.’
Eerder hadden uitgevers kritiek op een marketingactie van Blendle waarbij het platform te veel content zou weggeven.
Praat mee
1 reactie
journoseil, 12 oktober 2017, 12:55
En wie is de volgende? Niet echt een succes zo.