word studentlid

— vrijdag 4 maart 2022, 08:13 | 1 reactie, praat mee

DPG Media vertrekt uit Blendle

DPG Media vertrekt uit Blendle
© ANP / Piroschka van de Wouw

UPDATE DPG Media trekt zijn titels terug uit Blendle. Met ingang van april zijn de kranten en tijdschriften van de uitgeverij niet meer via de digitale kiosk te lezen. Een rechtszaak die Blendle aanspande tegen DPG Media om het vertrek te voorkomen, werd donderdag in het voordeel van de uitgeverij beslist. Laatste wijziging: 7 maart 2022, 09:33

Door het einde van de samenwerking, komt de toekomst van Blendle mogelijk in het geding. Volgens Blendle-ceo Willem Lems ziet DPG Media Blendle als concurrentie, vertelt hij tegen Villamedia. “Het ziet ernaar uit dat de samenwerking na zeven jaar eindigt. We hebben in die tijd miljoenen euro’s naar hen overgemaakt. Deze beslissing heeft voor ons grote impact. Het wrange is ook, dat we afgelopen jaar juist voor het eerst een bescheiden winst hebben kunnen boeken. Dit bewijst dat er ruimte is voor een kiosk die nieuws uit verschillende bronnen samenvoegt.”

’Opbrengsten te laag’
Volgens DPG Media zijn de opbrengsten uit Blendle te laag om deelname aan de digitale kiosk interessant te houden. Daarnaast hekelt de uitgeverij de omkat die Blendle een aantal jaar terug maakte, waarbij artikelen niet meer per stuk verkocht werden maar lezers voor een maandelijks bedrag toegang kregen tot een selectie van artikelen uit kranten (en alle verhalen uit tijdschriften).

“Dat is een propositie die concurreert met de abonnementen die DPG Media zelf aanbiedt voor haar dagbladen, zowel in print als online”, aldus de uitgeverij in een reactie. Hoewel Mediahuis om diezelfde reden al vertrok uit Blendle, stelt DPG Media dat het nog enkele jaren heeft geprobeerd Blendle ervan te overtuigen dat zij op geen enkele manier is gebaat bij het abonnementenmodel Blendle Premium. “Maar dit mocht niet baten.”

Contract eind vorig jaar opgezegd
Het einde van de samenwerking was al langer in zicht. In november gaf DPG Media al bij Blendle aan het contract dat de partijen met elkaar hadden niet te willen verlengen. Daarop ging Lems op zoek naar manieren om de samenwerking voort te kunnen zetten, bijvoorbeeld door alleen nog achtergrondverhalen uit de DPG Media-titels te publiceren. “Of door alleen het nieuws van gister te brengen.”

Toen die voorstellen geen aftrek vonden, spande Blendle een rechtszaak aan tegen DPG, om het vertrek op korte termijn te voorkomen. Omwille van die rechtszaak heeft DPG Media het contract eenmalig verlengd tot 1 april 2022, aldus de uitgeverij. De voorzieningenrechter deed donderdag uitspraak en wees daarbij alle vorderingen van Blendle af. “De rechter heeft bevestigd dat het DPG Media vrij staat haar eigen bedrijfsmatige afweging te maken.”

Rug tegen de muur
Volgens Lems staat Blendle nu met haar rug tegen de muur. Het vertrek van DPG Media zorgt voor een groot gat in het aanbod van de digitale kiosk. “Het is niet alleen vervelend voor ons, maar ook voor onze klanten. Dat is een groep mensen die graag nieuws uit verschillende media leest. Daar hoort content van DPG Media ook bij.”

Bekijk meer van

DPG Media Blendle

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Peter Grondman, 4 maart 2022, 17:50

Op het moment dat Klöpping z’n ‘business model’ veranderde - niet langer betalen per genoten artikel maar ‘n abonnement - bracht hij z’n kindje de doodsteek toe.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.