banner festival 23

— woensdag 7 april 2021, 10:47 | 0 reacties, praat mee

Belangenorganisaties aan Eerste Kamer: red minstens deze punten in nieuwe Woo

ANP

Belangenorganisaties dringen er bij de Eerste Kamerleden op de Wet open overheid te steunen, wanneer deze opnieuw ter behandeling wordt voorgelegd. Tegelijk dringen ze aan op aandacht voor enkele heikele punten. Laatste wijziging: 7 april 2021, 11:07

Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer verviel het wetsartikel dat dat semipublieke instellingen, stichtingen en bedrijven verplicht inzage te geven. Koepelorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland stelden in een verklaring blij te zijn dat bedrijfsgeheimen “veilig blijven” en dat de Woo - als gevolg van een amendement van de SGP - niet gaat gelden voor de semi-publieke sector.

“Voor de democratische controle is het echter van belang dat ook deze instellingen, waar veel publieke middelen naartoe gaan, transparant zijn”, schrijven uitgeverskoepel NDP Nieuwsmedia, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Open State Foundation en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten.

Bij hernieuwde behandeling moet de Eerste Kamer kritisch zijn over dit punt, vinden de samen optrekkende organisaties. Instellingen, diensten en bedrijven die onder de verwantwoordelijkheid van een bestuursorgaan vallen, moeten binnen de wettelijke formulering van de Woo “ruim worden geïnterpreteerd”, stellen ze.

Ze juichen verder toe dat er een adviescollege met ombudsfunctie wordt ingesteld, een duidelijke verbetering ten opzicht van de huidige Wob. “Voor een daadwerkelijk effectief adviescollege is het echter essentieel dat het adviescollege ruime ondersteuning en middelen krijgt”, aldus de organisaties.

De coalitie roept Eerste Kamerleden op hier bijzondere aandacht voor te vragen. De brief valt in een rij van vrijwel indentieke verbetersuggesties (juli 2020, oktober 2020) in aanloop naar het Tweede Kamer-debat rond de wet.

Na het debat van oktober vorig jaar overheerste teleurstelling, omdat veel beoogde verbeteringen werden uitgekleed of, zoals bij semipublieke instellingen, volledig verwijderd.

Niet lang daarna kwam het demissionaire kabinet Rutte terug op eerdere beloften om zogeheten ‘persoonlijke beleidsopvattingen’ van de ambtenarij onderdeel te maken van Wob-verzoeken.

Het wetsvoorstel voor de Woo werd in 2012 (!) ingediend en zal later dit voorjaar in de Eerste Kamer aan bod komen.

Bekijk meer van

Woo Wob Wet open overheid

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.