word studentlid

— woensdag 27 januari 2021, 12:10 | 0 reacties, praat mee

Wet open overheid langs Tweede Kamer - met flink wat amendementen

Wet open overheid langs Tweede Kamer - met flink wat amendementen
ANP

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met de Wet open overheid (Woo), beoogd vervanger van de huidige Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Niet alle overheidsinformatie wordt publiek: via amendementen zijn bedrijfs- en fabricatiegeheimen die het bedrijfsleven verplicht met de overheid deelt uitgesloten. Laatste wijziging: 7 april 2021, 10:41

Een amendement van Kamerleden Joost Sneller (D66) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) dat zou regelen dat documenten met terugwerkende kracht onder een Woo-verzoek vallen, werd verworpen. Een bestuursorgaan zou dan documenten waarover het ten tijde van het verzoek nog niet beschikte alsnog moeten vrijgeven.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) stelde eerder dat het amendement een snelle afhandeling zou verhinderen. “Als alles na binnenkomst van het verzoek ook moet worden meegenomen, dan blijft men stukken beoordelen en kom je niet tot een besluit, dat stuit op praktische bezwaren”, aldus de minister.

Koepelorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen in een verklaring blij te zijn dat bedrijfsgeheimen “veilig blijven” en dat de Woo - als gevolg van een amendement van de SGP - niet gaat gelden voor de semi-publieke sector. “Dit past namelijk niet in de in Nederland geldende staatsrechtelijke verhoudingen”, stellen de koepelorganisaties.

In de huidige Wob zijn deze zaken niet expliciet uitgesloten.

De Woo moet, indien succesvol, een cultuuromslag opleveren, waarbij de overheid niet meer wacht tot informatie wordt opgevraagd maar die actiever deelt en laat weten over welke informatie zij beschikt.

De Eerste Kamer zal zich nu nog over de wet buigen. Wob-expert Roger Vleugels zegt dat het Wob-proces feitelijk niet veel zal veranderen en de overheid iets actiever zal worden in de informatieverstrekking.

Een populaire weigeringsgrond voor Wob-verzoeken zijn de zogeheten ‘persoonlijke beleidsopvattingen. Het idee daarachter is dat ambtenaren vrijelijk moeten kunnen overleggen, zonder die meningen later te moeten verdedigen. De VVOJ noemde het vorige week teleurstellend dat die weigeringsgrond overeind zou blijven.

Via een aangenomen amendement van Harry van der Molen (CDA) zullen deze persoonlijke beleidsopvattingen tóch opvraagbaar worden, zij het geanonimiseerd. “Dit is een waardevolle toevoeging en voorkomt dat bewindspersonen zich in de toekomst op deze uitzonderingsgrond beroepen”, stelt Open State Foundation, dat met diverse maatschappelijke en journalistieke organisaties optrok om de Woo zo breed mogelijk ingevoerd te krijgen.

Wanneer de Eerste Kamer zich over de Woo buigt, is op het moment van schrijven nog onbekend.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.