— donderdag 2 juli 2020, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Journalistieke organisaties dringen aan op aanpassingen in Wet open overheid

ANP

Diverse journalistieke organisaties hebben in een brief aan de vaste commissie Binnenlandse Zaken aangedrongen op aanpassingen in de wetsvoorstel open overheid (Woo), dat een transparantere (semi-)overheid nastreeft. Voorgestelde beslistermijnen op informatieverzoeken zijn veel te lang en de organisaties willen dat er een onafhankelijke informatiecommissaris komt, die over conflicten kan oordelen. Laatste wijziging: 3 juli 2020, 12:49

Die wens bestaat al jaren, maar is tot nog toe niet gehonoreerd. De vaste commissie spreekt vandaag over de Woo; op een later tijdstip zal ook de Tweede Kamer de initiatiefwet bespreken. De benodigde Kamerstukken werden begin deze week ingediend.

In het huidige voorstel is het onduidelijk welke data Nederlandse overheden nu al in bezit hebben, aldus de briefschrijvers. Juist als het informatie betreft die overheden actief moeten bekendmaken - de ‘actieve openbaarmaking’ - is dat van groot belang. “Hiertoe dient het transparantieregister in het wetsvoorstel terug te keren”, schrijven de organisaties.

In de zorg bestaat zo’n register al: het beschrijft onder meer relaties tussen bedrijven, zorgverleners en verzekeraars en andere belanghebbenden.

“Ons appel is kortom: maak van dit moment en dit wetsvoorstel gebruik om een echt open overheid te worden. Dat kunt u doen omdat het nodig is: het publieke debat roept luid om meer transparantie. U kent net als wij de vele actuele aanleidingen daartoe. Bovendien voldoet de wet in huidige vorm simpelweg niet aan het Verdrag van Tromsø uit 2009, waarin een verregaande toegang tot overheidsinformatie is vastgelegd. Dat verdrag kwam er nota bene mede dankzij Nederland, maar is nog altijd niet door onze regering ondertekend”, aldus de briefschrijvers Nederlandse Vereniging van Journalisten, Genootschap van Hoofdredacteuren, Open State Foundation, NDP Nieuwsmedia en Vereniging van Onderzoeksjournalisten.

Een ‘ruimhartigere’ Wet open overheid is ook in het voordeel van de overheid zelf, benadrukken ze: “Actieve openbaarmaking en meer grip op de informatiehuishouding van de overheid leidt onherroepelijk tot minder (overbodige) informatieverzoeken en meer efficiëntie.”

Meer transparantie leidt verder aantoonbaar tot meer vertrouwen in de politiek en het bestuur, aldus de ondertekenaars.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.