— donderdag 22 oktober 2020, 12:43 | 1 reactie, praat mee

Journalistieke coalitie stuurt opnieuw verbetersuggesties voor Wet open overheid

ANP

Een coalitie van maatschappelijke en mediaorganisaties heeft per brief problemen aangestipt rond de huidige stand van het wetsvoorstel open overheid (Woo), dat een transparantere (semi-)overheid nastreeft. De Woo moet de bestaande Wob-regeling aflossen en wordt volgende week in de Tweede Kamer besproken.

“De huidige Wet openbaarheid van bestuur is inmiddels dertig jaar oud en kan niet meer mee in de snel veranderende informatiesamenleving. De Wob voldoet niet aan het Verdrag van Tromsø uit 2009. Nederland staat wereldwijd op de 73e plaats van de Right To Information (RTI) Rating die weergeeft hoe goed de toegang tot publieke informatie is geregeld”, schrijft de coalitie aan D66-Kamerlid Joost Sneller, die donderdag 29 oktober als lid van de vaste commissie Binnenlandse Zaken namens het kabinet de woordvoering rond Woo doet.

Afgelopen zomer drongen diverse journalistieke organisaties al aan op aanpassingen in het wetsvoorstel. De Woo is een stap in de goede richting, aldus de ondertekenaars. Ze prijzen het basisconcept dat de overheid informatie moet delen waarvoor burgers al hebben betaald en dat ‘een open overheid’ de grondhouding moet zijn, die inzichtelijke informatie deelt en leert van kritiek van burgers en andere meelezers.

Toch is volgens de coalitie nog verbetering mogelijk én nodig. Ze stelt zes verbeterpunten voor:

  • Roep de regering op maatschappelijke en mediaorganisaties een plek te geven in het WooAdviescollege.
  • Dwing digitale standaarden voor informatieontsluiting af via het Forum Standaardisatie.
  • Neem een transparantieregister op in de wet. Het eerdere idee van een bestandenregister heeft het niet gehaald. Op zijn minst een register op dossier- of thema-niveau is noodzakelijk om inzichtelijk te maken over welke soort data Nederlandse overheden beschikken.
  • Stel een onafhankelijke ‘informatiecommissaris’ aan die als een soort ombudsman kan optreden bij geschillen tussen burger of journalist en overheid.
  • Halveer de beslistermijn voor informatieverzoeken.
  • Het aantal (semi-) overheidsorganisaties dat onder de Woo valt moet worden uitgebreid.

In de coalitie zitten NDP Nieuwsmedia, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Open State Foundation (OSF) en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). “Het vertrouwen in politiek en bestuur staat onder druk. Met een goede Woo kunnen de controlerende en participerende functies van media en maatschappij worden versterkt, en daarmee de democratie goed functioneren”, stelt de coalitie.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Kees Bals, 24 oktober 2020, 15:44

“D66-Kamerlid Joost Sneller, die donderdag 29 oktober als lid van de vaste commissie Binnenlandse Zaken namens het kabinet de woordvoering rond Woo doet.” Zover ik weet wordt in Den Haag het principe van de scheiding der machten nog steeds serieus genomen. Daarom lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat een Kamerlid zal spreken namens de regering.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.