— vrijdag 3 juli 2020, 14:48 | 1 reactie, praat mee

Autoriteit Persoonsgegevens benadrukt dat wijziging noodwet over delen telecomdata nodig is

UPDATE De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert het kabinet om de wet die telecomproviders verplicht tijdelijk geanonimiseerde telecomdata te delen met het RIVM, in de huidige vorm niet in te voeren, meldt de NOS. Het kabinet wuift de kritiek weg. Laatste wijziging: 15 juli 2020, 14:31

Het kabinet wil via een noodwet mogelijk maken dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tijdelijk telecomgegevens kan inzetten in de strijd tegen het coronavirus. De toezichthouder heeft al eerder advies gegeven over de wetgeving. Dat het nu zo naar buiten treedt is volgens de NOS opmerkelijk. “Er is veel maatschappelijke discussie over. We worden gebeld door bezorgde burgers en bezorgde telecomproviders”, zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. “Ons advies is zo minimaal opgevolgd dat we nu naar buiten treden en zeggen: deze wet, in deze vorm niet aannemen.”

De toezichthouder heeft op drie punten bezwaar tegen de wetgeving, zegt Wolfsen. “De data zijn nog niet onvoorwaardelijk geanonimiseerd, de nut en noodzaak wordt onvoldoende onderbouwd en de waarborgen die we hebben geadviseerd zijn onvoldoende in de wet opgenomen.”

Vorige week bleken er ook bij providers zorgen te zijn over het wetsvoorstel, omdat deze gegevens interessant kunnen zijn voor opsporingsdiensten. “Heel Nederland kan daarmee onder surveillance komen te staan, daar moet je heel alert op zijn. De providers zijn de specialisten. Als zij al bezorgd zijn, zijn wij het helemaal,” aldus Wolfsen.

Minister Hugo de Jonge (Zorg) bestrijdt de kritiek in het AD. “De privacy is wél gewaarborgd, er worden geen persoonsgegevens verstrekt.” Aanpassing van het voorstel, dat na de zomer behandeld wordt in de Tweede en Eerste Kamer, ligt dan ook niet voor de hand. “Dit is gewoon een goed idee, dat moeten we doen”, aldus De Jonge. “Alle landen om ons heen doen dit ook. Ik ga graag nog een keer in gesprek met de AP om dat toe te lichten.”

Lees ook:
KPN weigert telecomgegevens af te staan; weerstand tegen noodwet groeit (1 juli 2020)
Kabinet dient noodwet in voor gebruik telecomdata in strijd tegen coronavirus (29 mei 2020)
Overheid kan alleen met spoedwet locatiedata verzamelen in strijd tegen coronavirus (2 april 2020)
CPJ waarschuwt journalisten nu overheden telecomdata gebruiken om verspreiding coronavirus te volgen (27 maart 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 6 juli 2020, 14:30

Wie kan er nog bezwaar hebben als het tijdelijk is tot hooguit volgend jaar. Alleen (privacy) zeurders? Alles moet worden gedaan om corona te bestrijden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.