persveilig seminar

— woensdag 21 september 2022, 10:10 | 1 reactie, praat mee

RIVM eist publieke rectificatie van beschuldigingen Gijrath/De Vlieger aan adres infectioloog Van Dissel

Februari 2022: Jaap van Dissel spreekt met de verzamelde pers, voorafgaand aan een Kamerdebat over coronamaatregelen. | ANP

Het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM eist publieke rectificatie van podcastduo Yves Gijrath en Erik de Vlieger van beschuldigingen aan het adres van Jaap van Dissel. Gijrath en De Vlieger beweerden dat directeur Van Dissel 750 duizend euro smeergeld zou hebben ontvangen. Laatste wijziging: 21 september 2022, 10:16

Dat geld zou afkomstig zijn geweest van Stichting Open Nederland, dat stapsgewijze heropening van Nederland begeleidde door het ontwikkelen van fysieke corona-teststraten en de digitale omgeving rondom tests.

Dat Van Dissel van deze stichting met een financieel belang geld had ontvangen, was eerder al door meerdere media ontkracht. Een opgevoerd bankafschrift dat de betaling zou bewijzen zat vol fouten, onder meer in ontbrekende vormgeving, de tenaamstelling van de rekening en de spelling van het adres van de Rabobank in Utrecht.

Follow The Money fileerde dat document eerder deze week.

De RIVM hield zich lange tijd op de vlakte, maar heeft na overleg met de landsadvocaat besloten toch stappen te ondernemen tegen “valse beschuldigingen die [Gijrath en De Vlieger] nooit als betrouwbare informatie hadden mogen verspreiden”. Er volgen mogelijk nog vervolgstappen, meldt de Volkskrant.

Toen reguliere media de beschuldigingen van Gijrath en De Vlieger weigerden te brengen, werd het gerucht en het ‘bewijs’ via Forum voor Democratie in de Tweede Kamer en het opinieprogramma Ongehoord Nieuws versterkt. “Als dit klopt, is dit ontzettend corrupt”, vond Raisa Blommestijn eerder deze maand.

Bekijk meer van

RIVM Jaap van Dissel corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Fred Kwint, 10 oktober 2022, 12:46

Helaas heb ik nog geen excuses of een rectificatie van Ongehoord Nederland gezien.

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.