e learning nvj

— woensdag 1 juli 2020, 08:47 | 1 reactie, praat mee

KPN weigert telecomgegevens af te staan; weerstand tegen noodwet groeit

AFP

Telecombedrijf KPN heeft afgelopen april geweigerd om telecomgegevens van haar klanten af te staan. KPN was door de Europese Commissie benaderd voor locatiegegevens, voor een eerste Europese 'coronatracker'.

De weigering, op basis van Europese privacywetgeving, komt op een moment dat de Nederlandse regering via een noodwet alle Nederlandse telecombedrijven wil verplichten gegevens over de locatie van telefoons in hun netwerk te overhandigen. Het CBS moet die gegevens bewerken voor het RIVM, die daarmee infectie-risico’s in kaart wil brengen.

De Tweede Kamer is kritisch over het wetsvoorstel, schrijft zakenkrant FD. Dat KPN geen gehoor gaf aan het verzoek van de Europese Commissie maakt de weerstand tegen het nationale verzoek binnen de telecomsector alleen maar groter, aldus het FD.

Ook toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is kritisch over de noodwet.

Volgens de telecomsector zijn uitspraken van bewindslieden dat er alleen gegevens worden opgevraagd die telecomaanbieders sowieso al verzamelen onjuist. Om bewegingen van groepen mensen te kunnen volgen moeten daarnaast ook andere gegevens worden bewaard, zoals waar en wanneer telefoons met zendmasten verbinden - informatie die nu niet altijd wordt opgeslagen.

Een bron zegt in het FD dat daar een hele nieuwe databank voor moet worden gebouwd, “die vastlegt waar ieder mobiel toestel zich ieder uur gedurende dertig dagen heeft opgehouden.” Meer bij Het Financieele Dagblad

Praat mee

1 reactie

J. Vandevoorde, 2 juli 2020, 12:06

Ik begrijp het niet. Wat Google wel kan en mag, en Tomtom dus ook - de bewegingen van smartphones vastleggen, mag de EU blijkbaar niet?

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.