KPN weigert telecomgegevens af te staan; weerstand tegen noodwet groeit

Telecombedrijf KPN heeft afgelopen april geweigerd om telecomgegevens van haar klanten af te staan. KPN was door de Europese Commissie benaderd voor locatiegegevens, voor een eerste Europese 'coronatracker'.
De weigering, op basis van Europese privacywetgeving, komt op een moment dat de Nederlandse regering via een noodwet alle Nederlandse telecombedrijven wil verplichten gegevens over de locatie van telefoons in hun netwerk te overhandigen. Het CBS moet die gegevens bewerken voor het RIVM, die daarmee infectie-risico’s in kaart wil brengen.
De Tweede Kamer is kritisch over het wetsvoorstel, schrijft zakenkrant FD. Dat KPN geen gehoor gaf aan het verzoek van de Europese Commissie maakt de weerstand tegen het nationale verzoek binnen de telecomsector alleen maar groter, aldus het FD.
Ook toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is kritisch over de noodwet.
Volgens de telecomsector zijn uitspraken van bewindslieden dat er alleen gegevens worden opgevraagd die telecomaanbieders sowieso al verzamelen onjuist. Om bewegingen van groepen mensen te kunnen volgen moeten daarnaast ook andere gegevens worden bewaard, zoals waar en wanneer telefoons met zendmasten verbinden - informatie die nu niet altijd wordt opgeslagen.
Een bron zegt in het FD dat daar een hele nieuwe databank voor moet worden gebouwd, “die vastlegt waar ieder mobiel toestel zich ieder uur gedurende dertig dagen heeft opgehouden.” Meer bij Het Financieele Dagblad
Praat mee
1 reactie
J. Vandevoorde, 2 juli 2020, 12:06
Ik begrijp het niet. Wat Google wel kan en mag, en Tomtom dus ook - de bewegingen van smartphones vastleggen, mag de EU blijkbaar niet?