— donderdag 4 februari 2016, 09:20 | 0 reacties, praat mee

‘Assange verlaat ambassade Ecuador op vrijdag’

Andy Rain / EPA

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft aangekondigd dat hij vrijdagmiddag om 12 uur de Ecuadoriaanse ambassade zal verlaten, mocht een speciale commissie van de Verenigde Naties oordelen dat Engeland en Zweden hem rechtmatig proberen te vervolgen.

Assange zit al sinds 2012 in de ambassade van Ecuador, nadat hij in Zweden van verkrachting werd beschuldigd. Assange ontkent die aantijgingen maar zegt zich niet in Zweden te durven verweren, omdat hij vreest te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

WikiLeaks lekte onder meer honderdduizenden berichten met Amerikaans diplomatiek verkeer, maar ook tot dat moment geheime video’s van luchtaanvallen op groepen mannen in Irak, waarbij onder meer Reuters-journalisten omkwamen.

Op vrijdag zal de VN-commissie uitspraak doen. Als Engeland en Zweden onrechtmatig handelden, verlaat Assange de ambassade en eist een einde aan alle juridische procedures tegen hem. Ook moet zijn paspoort dan worden teruggegeven, stelt Assange.

Als de commissie oordeelt dat Engeland en Zweden rechtmatig handelden, zal Assange zich bij gebrek aan verder beroep aan de Britse politie overgeven. De politie heeft vooruitlopend op de uitspraak al gezegd dat elk moment dat Assange een voet buiten de deur zet, hij zal worden opgepakt.

Vorige maand werd nog bekend dat Zweden Assange vanwege de patstelling op papier zou verhoren over de beschuldigingen van verkrachting. UPDATE De BBC meldt nu al dat de commissie in het voordeel van Assange zou hebben beslist.

Bekijk meer van

WikiLeaks Julian Assange

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.