training eu starters

— donderdag 21 januari 2016, 09:32 | 0 reacties, praat mee

‘Zweden verhoort Assange per vragenlijst’

Andy Rain / EPA

De Ecuadoriaanse president Rafael Correa verwacht dat de al jaren slepende patstelling tussen Zweden en WikiLeaks-oprichter Julian Assange mogelijk snel doorbroken wordt: Correa zegt dat Zweden een vragenlijst zal indienen over de beschuldigingen van verkrachting aan het adres van Assange. Laatste wijziging: 21 januari 2016, 16:26

De WikiLeaks-topman vluchtte in 2012 naar de ambassade van Ecuador in Londen. Hoewel hij de beschuldigingen ontkent, durft Assange niet naar Zweden te reizen om daar verhoord te worden. Hij vreest te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten voor zijn activiteiten rond de klokkenluiderssite.

Assange geniet politiek asiel maar kan het ambassadegebouw niet verlaten zonder het risico door de Britse politie te worden opgepakt. Zweden heeft een Europees uitleveringsbevel uitgegeven. Niettemin lijkt ook de Britse overheid de situatie beu: eind vorig jaar werd de permanente bewaking van het pand - in de hoop een wegglippende Assange te kunnen grijpen - opgeheven.

De Zweedse vragenlijst zal door Ecuadoriaanse functionarissen worden afgenomen, aldus Correa.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.