— donderdag 21 januari 2016, 09:32 | 0 reacties, praat mee

‘Zweden verhoort Assange per vragenlijst’

Andy Rain / EPA

De Ecuadoriaanse president Rafael Correa verwacht dat de al jaren slepende patstelling tussen Zweden en WikiLeaks-oprichter Julian Assange mogelijk snel doorbroken wordt: Correa zegt dat Zweden een vragenlijst zal indienen over de beschuldigingen van verkrachting aan het adres van Assange.

De WikiLeaks-topman vluchtte in 2012 naar de ambassade van Ecuador in Londen. Hoewel hij de beschuldigingen ontkent, durft Assange niet naar Zweden te reizen om daar verhoord te worden. Hij vreest te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten voor zijn activiteiten rond de klokkenluiderssite.

Assange geniet politiek asiel maar kan het ambassadegebouw niet verlaten zonder het risico door de Britse politie te worden opgepakt. Zweden heeft een Europees uitleveringsbevel uitgegeven. Niettemin lijkt ook de Britse overheid de situatie beu: eind vorig jaar werd de permanente bewaking van het pand - in de hoop een wegglippende Assange te kunnen grijpen - opgeheven.

De Zweedse vragenlijst zal door Ecuadoriaanse functionarissen worden afgenomen, aldus Correa.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.