Assange wil weg uit ambassade Ecuador

WikiLeaks-voorman Julian Assange vertrekt binnenkort uit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, waar hij al twee jaar verblijft. De berichten dat hij zou vertrekken vanwege ernstige gezondheidsklachten, zoals volgens Assange werd bericht "in de Murdoch-pers", zijn onjuist. Wat de werkelijke reden is, liet een bleke en vermoeid ogende Assange in het midden. Ook gaf hij geen indicatie wat 'binnenkort' precies betekent. Tijdens de rommelige en meanderende persconferentie refereerde Assange aan het feit dat hij in Engeland noch Zweden ergens voor is aangeklaagd. Het feit dat hij als twee jaar gevangen zit in een ambassadegebouw "zonder buitenruimte, zonder zonlicht" schendt zijn mensenrechten, stelde Assange. De Ecuadoriaanse ambassadeur Ricardo Patino vindt ook dat Assanges rechten worden geschonden. Patino beschuldigde de Britse regering ervan geen enkele interesse te hebben in een diplomatieke oplossing. Assange zonder aanklacht jarenlang met arrestatie te bedreigen zodra hij een voet buiten de deur zet, is een schending van zijn mensenrechten, vindt Patino.
Volgens de ambassadeur heeft Ecuador diverse keren voorstellen gedaan om de zaak op te lossen, waarop Engeland enkel reageerde met een verhoogde beveiliging rond de ambassade. “Er is geen politieke wil om stappen te zetten naar een diplomatieke oplossing voor het probleem.”
Assange verwees naar een petitie van 52 juridische en mensenrechtenorganisaties aan de Zweedse regering om een oplossing te bieden voor de impasse. Assange moet zich in Zweden verantwoorden voor beschuldigingen van verkrachting, maar de WikiLeaks-voorman is bang dat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. “Europa eis een plek waar recht moet gelden en mensenrechten gerespecteerd zouden moeten worden”, aldus Assange, die stelt dat er geen oplossing in zicht is omdat het prestige van betrokken landen in het geding is.
Een woordvoerster van WikiLeaks stelt dat Assange vertrekt als er een vrijgeleide wordt afgegeven zodat Assange het land kan verlaten. Hij zal zich volgens woordvoerster Kristin Hrafnsson niet vrijwillig aan de autoriteiten uitleveren, meldt Guardian-journaliste Esther Addley. Dat standpunt is niet nieuw, waardoor het woord ‘binnenkort’ mogelijk opnieuw een zeer ruime periode beslaat.