NVJ compleet lid

— maandag 18 augustus 2014, 11:13

Assange wil weg uit ambassade Ecuador

Assange wil weg uit ambassade Ecuador

WikiLeaks-voorman Julian Assange vertrekt binnenkort uit de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, waar hij al twee jaar verblijft. De berichten dat hij zou vertrekken vanwege ernstige gezondheidsklachten, zoals volgens Assange werd bericht "in de Murdoch-pers", zijn onjuist. Wat de werkelijke reden is, liet een bleke en vermoeid ogende Assange in het midden. Ook gaf hij geen indicatie wat 'binnenkort' precies betekent. Tijdens de rommelige en meanderende persconferentie refereerde Assange aan het feit dat hij in Engeland noch Zweden ergens voor is aangeklaagd. Het feit dat hij als twee jaar gevangen zit in een ambassadegebouw "zonder buitenruimte, zonder zonlicht" schendt zijn mensenrechten, stelde Assange. De Ecuadoriaanse ambassadeur Ricardo Patino vindt ook dat Assanges rechten worden geschonden. Patino beschuldigde de Britse regering ervan geen enkele interesse te hebben in een diplomatieke oplossing. Assange zonder aanklacht jarenlang met arrestatie te bedreigen zodra hij een voet buiten de deur zet, is een schending van zijn mensenrechten, vindt Patino. Laatste wijziging: 11 augustus 2015, 16:07

Volgens de ambassadeur heeft Ecuador diverse keren voorstellen gedaan om de zaak op te lossen, waarop Engeland enkel reageerde met een verhoogde beveiliging rond de ambassade. “Er is geen politieke wil om stappen te zetten naar een diplomatieke oplossing voor het probleem.”

Assange verwees naar een petitie van 52 juridische en mensenrechtenorganisaties aan de Zweedse regering om een oplossing te bieden voor de impasse. Assange moet zich in Zweden verantwoorden voor beschuldigingen van verkrachting, maar de WikiLeaks-voorman is bang dat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. “Europa eis een plek waar recht moet gelden en mensenrechten gerespecteerd zouden moeten worden”, aldus Assange, die stelt dat er geen oplossing in zicht is omdat het prestige van betrokken landen in het geding is.

Een woordvoerster van WikiLeaks stelt dat Assange vertrekt als er een vrijgeleide wordt afgegeven zodat Assange het land kan verlaten. Hij zal zich volgens woordvoerster Kristin Hrafnsson niet vrijwillig aan de autoriteiten uitleveren, meldt Guardian-journaliste Esther Addley. Dat standpunt is niet nieuw, waardoor het woord ‘binnenkort’ mogelijk opnieuw een zeer ruime periode beslaat.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.