Amerika verandert status van vier Chinese mediabedrijven

Vier grote Chinese media worden voortaan door Amerika behandeld als ambassades. Het argument: het zijn propagandamachines onder controle van de Chinese Communistische Partij.
Het gaat om China Central Television, China News Service, People’s Daily en de Global Times, meldt Reuters. De stap komt tijdens opnieuw oplopende spanningen tussen de VS en China in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Doordat ze als ambassades worden aangemerkt worden hun activiteiten op Amerikaanse bodem beperkt.
This is a very absurd decision. China-US relation is so tense that market-oriented media like the Global Times has been affected. It is regrettable. The US is losing self-confidence and inclusiveness. The country is chaotic. pic.twitter.com/NrMNI71rc8
— Hu Xijin 胡锡进 (@HuXijin_GT) June 23, 2020
In februari verklaarde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken al vijf andere Chinese media tot ambassades, een aanduiding die vereist dat de vestigingen het ministerie van Buitenlandse Zaken informeren over hun personeelsroosters en onroerendgoedbezit.
De verhoudingen tussen beide landen zijn al langere tijd slecht. In maart kondigde Washington al aan het aantal visa voor Chinese journalisten in Amerika te verminderen van 160 naar 100. Het was een reactie op de “langdurige intimidatie en het lastigvallen van journalisten” in Peking. Als tegenreactie zei China dat het de accreditaties van dertien correspondenten van drie Amerikaanse kranten zou intrekken.
Lees ook:
Chinese journalisten in de Verenigde Staten moeten na 90 dagen het land uit (12 mei 2020)
Amerikaanse kranten doen beroep op China om hun verslaggevers niet uit te zetten (24 maart 2020)
China wijst Amerikaanse journalisten massaal uit (18 maart 2020)
Amerika beperkt visa bij Chinese media en dwingt tientallen journalisten te vertrekken (3 maart 2020)
China trekt perskaarten in na kritisch verhaal over coronavirus (19 februari 2020)
Praat mee