— dinsdag 3 maart 2020, 12:27 | 0 reacties, praat mee

Amerika beperkt visa bij Chinese media en dwingt tientallen journalisten te vertrekken

Twee van de drie WSJ-journalisten die in februari China moesten verlaten na een kritisch opiniestuk in de Wall Street Journal - © Greg Baker / AFP

In reactie op het intrekken van de perskaarten van drie journalisten van The Wall Street Journal door China vorige maand, heeft de Verenigde Staten het aantal visa voor Chinese journalisten in Amerika verminderd met zestig. Laatste wijziging: 3 maart 2020, 12:49

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei in een verklaring dat de Verenigde Staten het aantal beschikbare visa voor Chinese journalisten werkzaam bij vijf mediabedrijven zal beperken. Xinhua, CGTN, China Radio, China Daily en The People’s Daily krijgen nog maar maximaal 100 visa. Die media hebben in totaal 160 journalisten in dienst. Dat betekent dat 60 journalisten gedwongen worden om de Verenigde Staten vóór 13 maart te verlaten, tenzij ze een ander type visum krijgen waarmee ze in het land kunnen blijven.

Het is een reactie op het intrekken van de perskaarten van drie journalisten van The Wall Street Journal in China na een opiniestuk in die krant. In de column las een professor China de les over de manier waarop het land omgaat met het coronavirus. De Chinese regering was niet blij met die kritiek en trok daarom de accreditatie van de journalisten in. Het gevolg was dat daardoor ook het visum en de verblijfsvergunning verviel.

Het Committee to Protect Journalists (CPJ) vindt dat de Amerikaanse regering moet stoppen met de pogingen om Chinese journalisten uit te zetten en de wederzijdse vergeldingsacties. Volgens de persvrijheidsorganisatie dreigen die acties de vrije informatiestroom over het coronovirus COVID-19 te ondermijnen.

CPJ-directeur Joel Simon schreef eerder in de Columbia Journalism Review al dat Amerikaanse restricties zouden kunnen leiden tot represailles van China. Amerikaanse verslaggevers in China zouden beperkingen opgelegd kunnen krijgen. “Proberen de Chinese staatsmedia in dit land te reguleren of te controleren, is waarschijnlijk contraproductief omdat het journalisten in diplomatieke pionnen verandert,” schreef hij.

In een vandaag gepubliceerd rapport constateert de buitenlandse correspondentenclub van China precies dat. Uit onderzoek onder leden van de correspondentenclub blijkt dat Chinese autoriteiten steeds vaker dreigen met uitzetting of het weigeren van een visum(verlenging) om wraak te nemen en op te letten met te kritische verslaggeving over het land.

Bekijk meer van

VS Verenigde Staten China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.