— dinsdag 12 mei 2020, 12:02 | 0 reacties, praat mee

Chinese journalisten in de Verenigde Staten moeten na 90 dagen het land uit

Twee van drie WSJ-journalisten die in februari China moesten verlaten. China wees uiteindelijk rond 13 journalisten uit. | AFP

Homeland Security, het Amerikaanse departement voor binnenlandse veiligheid, heeft op 8 mei nieuwe visumregels ingesteld voor Chinese journalisten die in Amerika werken. Werkvergunningen zijn in het vervolg nog maximaal 90 dagen geldig en zijn vanaf nu gekoppeld aan de verblijfsvergunning, die daarmee ook maximaal 90 dagen geldig is.

Het is volgens persvrijheidsorganisatie CPJ de jongste wraakactie voor het intrekken van accreditaties van meerdere Amerikaanse journalisten door de Chinese autoriteiten. Er werden door Amerika in respons al andere visumbeperkingen doorgevoerd. Toen moesten tientallen journalisten werkzaam voor Chinese staatsmedia vertrekken.

CPJ noemt het een onzinnige wedstrijd waarbij deze stap enkel nieuwe, nog hardere vergeldingen zal uitlokken bij China. “De uitwijzing van Amerikaanse journalisten heeft al geresulteerd in een kaalslag onder Amerikaanse media in het land, wat de wereld deels blind maakt voor de aanpak van het coronavirus door China”, stelt CPJ.

Bekijk meer van

Verenigde Staten China

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.