— woensdag 18 maart 2020, 10:08 | 0 reacties, praat mee

China wijst Amerikaanse journalisten massaal uit

EPA

De Chinese autoriteiten hebben de accreditaties ingetrokken van alle Amerikaanse journalisten die werken voor de Wall Street Journal, de Washington Post en de New York Times. Omdat hun verblijfsvergunning daaraan gekoppeld is, zullen zij het land moeten verlaten.

Het besluit van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken volgt op een beslissing van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om het aantal verleende werkvisa voor Chinese staatsmedia te beperken tot honderd.

Dat is weer het gevolg van een Amerikaanse beleidswijziging eind februari, om persbureau Xinhua, zenders CGTN, China Radio en kranten China Daily and People’s Daily als ‘organisaties in dienst van een buitenlandse overheid’ te herclassificeren Voor zulke organisaties gelden andere visumregels.

Desondanks is de massale uitwijzing zelfs voor Chinese begrippen ongekend. Mensenrechtenorganisaties noemen het zorgelijk dat het werkverbod expliciet ook geldt voor Hongkong. Human Rights Watch (HRW) ziet een verdere inperking van de al beperkte bewegingsruimte in dat gedeelte van China. HRW roept China op het besluit terug te draaien.

In een hoofdredactioneel commentaar noemt de New York Times de uitwijzing bijzonder slecht getimed, gezien de noodzaak voor betrouwbare informatie rond onder meer het coronavirus. Hoofdredacteur Dean Baquet vindt dat de journalisten worden vermalen in een conflict tussen de Chinese en Amerikaanse regeringen.

Het Amerikaanse besluit betekent dat zo’n 60 werknemers van Chinese staatsmedia moeten vertrekken. China zegt dat het om een gerichte strafmaatregel gaat, “die doet terugdenken aan de Koude Oorlog”. Meer bij New York Times

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.