China wijst Amerikaanse journalisten massaal uit

De Chinese autoriteiten hebben de accreditaties ingetrokken van alle Amerikaanse journalisten die werken voor de Wall Street Journal, de Washington Post en de New York Times. Omdat hun verblijfsvergunning daaraan gekoppeld is, zullen zij het land moeten verlaten.
Het besluit van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken volgt op een beslissing van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om het aantal verleende werkvisa voor Chinese staatsmedia te beperken tot honderd.
Dat is weer het gevolg van een Amerikaanse beleidswijziging eind februari, om persbureau Xinhua, zenders CGTN, China Radio en kranten China Daily and People’s Daily als ‘organisaties in dienst van een buitenlandse overheid’ te herclassificeren Voor zulke organisaties gelden andere visumregels.
Desondanks is de massale uitwijzing zelfs voor Chinese begrippen ongekend. Mensenrechtenorganisaties noemen het zorgelijk dat het werkverbod expliciet ook geldt voor Hongkong. Human Rights Watch (HRW) ziet een verdere inperking van de al beperkte bewegingsruimte in dat gedeelte van China. HRW roept China op het besluit terug te draaien.
In een hoofdredactioneel commentaar noemt de New York Times de uitwijzing bijzonder slecht getimed, gezien de noodzaak voor betrouwbare informatie rond onder meer het coronavirus. Hoofdredacteur Dean Baquet vindt dat de journalisten worden vermalen in een conflict tussen de Chinese en Amerikaanse regeringen.
Het Amerikaanse besluit betekent dat zo’n 60 werknemers van Chinese staatsmedia moeten vertrekken. China zegt dat het om een gerichte strafmaatregel gaat, “die doet terugdenken aan de Koude Oorlog”. Meer bij New York Times
Praat mee