— vrijdag 16 juli 2021, 09:43 | 0 reacties, praat mee

Advies: platforms kunnen alleen onder strenge voorwaarden verplicht worden auteursrechtelijk beschermd materiaal te verwijderen

© Wolfgang Filser

Platforms kunnen verplicht worden auteursrechtelijk beschermd materiaal te verwijderen. Maar alleen onder strenge voorwaarden, meldt NRC op basis van een belangrijk advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie.

De kwestie draait om de vraag of internetplatforms als YouTube en Facebook wel verplicht kunnen worden om filmpjes en ander materiaal dat gebruikers uploaden te blokkeren, als er auteursrechten mee geschonden worden. Dat preventieve toezicht op content zal doorgaans bestaan in het filteren ervan met behulp van software, oftewel de omstreden uploadfilters. Critici zijn bang dat techbedrijven alles wat mogelijk de wet schendt direct zullen weren. Hier zouden ook meningen of satirisch materiaal onder kunnen vallen. Bij eventuele twijfel zou mogelijk al het materiaal al verwijderd kunnen worden, ook als niet zeker is of er inbreuk op het auteursrecht is gepleegd.

Polen heeft bij het Hof geëist dat die bepaling uit de auteursrechtenrichtlijn wordt geschrapt, omdat ze in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting.

De advocaat-generaal zegt nu dat het niet in strijd is met de vrijheid van meningsuiting als internetplatforms materiaal waarop auteursrecht rust van hun websites verwijderen. Maar dat zou volgens hem alleen mogen gebeuren onder strenge voorwaarden en als duidelijk is dat het écht om een inbreuk van het auteursrecht gaat. Bij twijfelgevallen, bijvoorbeeld als een filmpje wordt overgenomen in het kader van een parodie, een recensie of een andere vorm van commentaar, mag het niet zo maar worden verwijderd. Degene die het auteursrecht bezit moet daarvoor een met argumenten omkleed verzoek indienen bij het platform. En bij twijfelgevallen is het niet aan een internetplatform om die afweging te maken, maar moet de rechter dat doen.

Uit twee eerder rechtszaken, waar Reuters over schreef, bleek al dat onlineplatforms niet aansprakelijk zijn voor schending van auteursrecht als gebruikers materiaal uploaden waar ze het auteursrecht niet van hebben, tenzij ze niet snel genoeg actie ondernemen om het materiaal te verwijderen of toegang tot het materiaal niet blokkeren.

Volgt het Hof het advies van de advocaat-generaal, dan zullen de strenge voorwaarden (‘bij twijfel niet verwijderen’) in de nationale wetgeving moeten worden opgenomen. Daar waar de richtlijn al is omgezet, zou dat een aanpassing of uitbreiding van de bestaande wetgeving noodzakelijk maken. De uitspraak van het Hof wordt pas over enkele maanden verwacht. Meer bij NRC

Lees ook:
Het Europees Parlement stemt in met nieuwe auteursrechtenwet (26 maart 2021)
Axel Voss: ‘De grote platforms moeten betalen. De rest laten we met rust’ (21 februari 2019)
Akkoord over tekst nieuwe Europese auteurswet mét filters en linkbelasting (14 februari 2019)
Elf EU-landen tegen linkbelasting en uploadfilter (21 januari 2019)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.