— donderdag 7 januari 2016, 15:37 | 0 reacties, praat mee

Poolse president bekrachtigt omstreden mediawet

Leszek Szymanski / EPA

Polen heeft de Europese kritiek met betrekking tot de nieuwe mediawet naast zich neergelegd. De Poolse president Andrzej Duda heeft donderdag de omstreden mediawet bekrachtigd, die de regering meer macht geeft bij de publieke omroep. Ze kan bijvoorbeeld hoofdredacties benoemen en ontslaan.

De wet werd kort voor het einde van het jaar door het parlement geloodst. Volgens regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) is de omroep te kritisch, niet onafhankelijk en onvoldoende vaderlandslievend. Europa heeft fel protest aangetekend tegen de mediawet en ook de Raad van Europa had Duda opgeroepen hem niet te ondertekenen. Beide zijn bezorgd over de onafhankelijkheid van de media in Polen. Eurocommissaris Günther Oettinger wil zelfs dat Polen onder toezicht komt te staan.

Uit protest tegen de staatscontrole zijn een viertal prominente gezichten van de omroep al opgestapt. Meer bij NU.nl / EU Observer

Bekijk meer van

Polen Europa Andrzej Duda

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.