banner festival 23

— dinsdag 22 juni 2021, 14:14 | 0 reacties, praat mee

Europese Hof van Justitie: online platforms zijn onder bepaalde omstandigheden niet aansprakelijk voor schending auteursrecht

© Wolfgang Filser

Onlineplatforms zijn niet aansprakelijk voor schending van auteursrecht als gebruikers materiaal uploaden waar ze het auteursrecht niet van hebben, tenzij ze niet snel genoeg actie ondernemen om het materiaal te verwijderen of toegang tot het materiaal niet blokkeren. Dat blijkt uit twee uitspraken van het Europees Hof van Justitie, meldt Reuters.

Het Europese hof zei dat platforms ook aansprakelijk kunnen zijn als ze niet over de juiste technologische hulpmiddelen beschikken om inbreuken op het auteursrecht door hun gebruikers aan te pakken of als zij op hun platforms hulpmiddelen aanbieden voor het illegaal delen van inhoud.

YouTube kwam in de beklaagdenbank terecht nadat muziekproducent Frank Peterson in 2008 YouTube en Google in Duitsland had aangeklaagd wegens het uploaden van verschillende opnames, waarvan hij de rechten bezit, door andere gebruikers naar het videoplatform.

In het tweede geval spande uitgeversconcern Elsevier een rechtszaak aan tegen bestandshostingdienst Cyando. Gebruikers hadden in 2013 verschillende Elsevier-werken zonder toestemming geüpload naar de dienst. Een Duitse rechtbank heeft vervolgens advies ingewonnen bij het Europese Hof van Justitie, dat dinsdag in beide zaken uitspraak deed.

Bestaande EU-regels stelden YouTube en andere online platforms vrij van dergelijke aansprakelijkheid met betrekking tot auteursrecht wanneer ze op de hoogte worden gesteld van schendingen en verwijderen deze. Maar de EU heeft haar auteursrechtregels herzien https://www.villamedia.nl/artikel/nog-twee-maanden-tot-de-nieuwe-auteursrechtregels-voor-online-wat-verandert-er om de creatieve industrieën te helpen. Dit vereist dat online platforms filters installeren om te voorkomen dat gebruikers auteursrechtelijk beschermd materiaal kunnen uploaden.

Critici gaven toen al aan zorgen te hebben. Ze zijn bang dat techbedrijven alles wat mogelijk de wet schendt direct zullen weren. Hier zouden ook meningen of satirisch materiaal onder kunnen vallen. Meer bij Reuters / uitspraak Europees Hof zaak C-682/18 YouTube en C-683/18 Cyando

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.