— donderdag 30 juni 2022, 10:59 | 0 reacties, praat mee

AD stopt vanaf vrijdag met live video’s; vaste medewerkers worden op andere redacties ingezet

De studio van de eerder al stopgezette AD Ochtend Show To Go, wat drie jaar geleden het begin betekende voor de livestreams van het AD. - © Jan de Groen

Het Algemeen Dagblad (AD) stopt met het streamen van live video’s. Per ingang van 1 juli valt het doek voor Live Nieuwsupdates, de dagelijkse livestream waar kijkers meerdere keren per dag worden bijgepraat over actuele gebeurtenissen. Laatste wijziging: 1 juli 2022, 08:06

Dat blijkt uit een interne mail van het AD die begin deze week werd verstuurd en die Villamedia in bezit heeft. De beslissing om te stoppen met live video is onderdeel van een koerswijziging. “De aandacht die we nu hebben voor live video – drie keer per dag gaan we live – leidt ertoe dat we veel gesprekken in beeld brengen, terwijl je het liefst het nieuws zelf zou zien.”

Het AD begon ruim drie jaar geleden met livestreams, toen nog met zijn dagelijkse ochtendprogramma AD Ochtend Show To Go. Het nieuwsmedium had in 2019 nog het voornemen om in de toekomst de hele dag live te gaan. Dat programma hield er twee jaar geleden mee op.

Video blijft onverminderd belangrijk voor het medium. Door live video los te laten, ontstaan er volgens de interne mail ruimte om scherper te kijken naar welk nieuws juist vraagt om video. Het AD wil daarbij meer inzetten op (snel) gemonteerde video’s van actualiteiten. “Er is iedere dag nieuws dat je wil zien: als Will Smith bij de Oscaruitreiking komiek en presentator Chris Rock een klap geeft, wil je dit zien. Dit hoeft niet live, het moet wel snel.”

Dergelijke video’s zijn volgens de interne mail vaak de meest succesvolle video’s. “Bewegend beeld hebben in onze app en op onze site blijft belangrijk. Zo genereren we voldoende views. Daarom schakelen we zo snel mogelijk over naar een clipstream; een aaneenschakeling van onze best lopende video’s die doorlopend afspelen op de site/app.”

De koerswijziging leidt er volgens het interne bericht toe dat de videoredactie minder diensten hoeft in te vullen. Als gevolg daarvan worden minder freelancers ingezet voor video. Vaste medewerkers op de videoredactie worden breder ingezet. “Hoe dat er voor iedereen concreet uit gaat zien, bespreken we de komende dagen met de betrokken collega’s.”

De beslissing om te stoppen met live video heeft volgens ingewijden niets te maken met de recente blunder, waarbij het AD live beelden uitzond uit de rechtszaal waar het Marengo-proces gaande was.

Bekijk meer van

Algemeen Dagblad

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.