training eu starters

— woensdag 2 februari 2022, 13:00 | 2 reacties, praat mee

Hogere tarieven voor freelancers bij kranten DPG Media

© ANP / Sabine Joosten

Uitgeverij DPG Media heeft zijn basistarieven voor werk van schrijvende freelance journalisten met ingang van 1 januari verhoogd. Voor freelancers die werken voor het Algemeen Dagblad en de diverse regiokranten gaat het basistarief met 2 procent omhoog. De vergoeding voor columns en rubrieken wordt niet standaard verhoogd. Laatste wijziging: 3 februari 2022, 10:13

Dat blijkt uit berichten die freelancers hebben ontvangen. Ook bij de Volkskrant en Trouw zijn tarieven verhoogd. Volkskrant-freelancers die op de redactie werken, krijgen er per dag vijf euro extra bij. Het basiswoordtarief voor freelancers die voor de krant schrijven gaat gemiddeld met 1 cent omhoog.

“In principe hanteren wij voor tekst nog steeds een vast bedrag per karakter (lettertekens inclusief spaties) in plaats van per woord, waarbij de gepubliceerde lengte van het artikel de hoogte van het honorarium betaalt”, aldus DPG Media. Ook bij de Volkskrant vallen rubrieken en columns buiten de generieke verhoging, omdat in die gevallen individuele afspraken zijn gemaakt met makers. De basiswoordprijs voor recensies is wel met 1 cent verhoogd.

Ook Trouw verhoogt zijn basistarief voor schrijvende freelancers. Het tarief dat ze per teken betaald krijgen, is per 1 januari opgehoogd van 0,055 euro naar 0,057 euro, wat een stijging van 3,6 procent is. In een bericht aan freelancers benadrukt Trouw dat de tekentarieven in februari vorig jaar ook al werden verhoogd van 0,053 euro naar 0,055 euro, maar dat dat niet duidelijk naar freelancers is gecommuniceerd.

Bij Trouw gaat ook de vergoeding van recensenten omhoog. Zij krijgen er 2 procent bij. De vergoeding voor buitenlandfreelancers gaat omhoog van 0,065 euro per teken naar 0,067 euro per teken (circa drie procent erbij).

In een reactie aan Villamedia laat Bart Verkade, zakelijk leider bij DPG Media, weten dat de verhoging geen inflatie-indexatie betreft. “Formeel gelden onze tarieven niet voor arbeid, maar voor de licentie om werk te mogen plaatsen. We kijken voortdurend of de tarieven die we betalen nog passend zijn. De inflatie speelt wel mee, maar is niet leidend.”

Tarieven bij de tijdschriften van DPG Media zijn niet standaard verhoogd, volgens Verkade. “Bij tijdschriften worden de tarieven bepaald in samenspraak met de hoofdredacteuren.” Een andere verandering die Verkade wil benadrukken is de wijze van betaling van fotografen afgelopen jaar ook is veranderd. DPG Media betaalt freelancers bij de regiokranten niet langer per geplaatste foto, maar per opdracht. “Dat zorgde voor een aanzienlijke stijging van onze kosten. Om die reden hebben we de tarieven van fotografen niet nog een keer opgehoogd.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Bert van Hijfte, 3 februari 2022, 15:32

Tja, het blijft natuurlijk schraalhans keukenmeester. Met de huidige inflatie is de netto opbrengst negatief.

photopress, 24 februari 2022, 14:13

Tja Bartje Verkade dat zegt mij al genoeg een schaamte loze man die al toen hij nog de prullenbakken mocht leeg maken op de redactie regio Zuid bij het Rotterdams Nieuwsblad de kantjes er afliep.
Dus vraag me af of deze man wel op de juiste plekk zit, helaas is Bartje niet geliefd onder zijn collega’s rnnu zeker niet meer.
Hij is zijn eigen afkomst als leerling journalist helaas vergeten.
Maar een fatsoenlijke betaling voor z’n collega’s daar heeft hij echt al vanaf het begin lak aan gehad.
De commerciële kant was belangrijker voor Bartje dus.mij inziens eens een nieuwe man op die plek zou vele goed uitkomen want ook journalisten en fotografen moeten een goed inkomen verdienen toch Bart alleen dat interesseert hem niet

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.