word studentlid

— woensdag 29 juni 2022, 08:47 | 1 reactie, praat mee

Ongeoorloofd uitzenden van beelden Marengo-rechtszaak door AD was ‘menselijke fout’

Ongeoorloofd uitzenden van beelden Marengo-rechtszaak door AD was ‘menselijke fout’
Beveiliging bij de gerechtsbunker voorafgaand aan het slotbetoog in het monsterproces Marengo. - © ANP/ EVERT ELZINGA

Het AD heeft dinsdag "volstrekt in strijd met de gemaakte afspraken" beelden van de strafzaak Marengo rechtstreeks uitgezonden via internet. Dat meldt de voorzitter van de rechtbank. Het "korte tijd" uitzenden van de beelden kwam door miscommunicatie en "had natuurlijk nooit mogen gebeuren", aldus AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma. Laatste wijziging: 29 juni 2022, 09:00

“Toen de menselijke fout duidelijk werd hebben we de beelden onmiddellijk stopgezet en verwijderd.”

Tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en enkele medeverdachten in het omvangrijke liquidatieproces werden dinsdagmiddag levenslange gevangenisstraffen geëist.

Camera’s zijn toegestaan in de rechtbank, maar het gebruik van beelden is gebonden aan strikte regels, onder meer over privacy. In de beelden die het AD uitzond werden alle verdachten met naam en toenaam genoemd. In de afspraken met de rechtbank staat dat “geluidsfragmenten waarin namen voorkomen dienen te worden aangepast door bijvoorbeeld de namen te wissen of te vervangen door een geluidssignaal”.

De NOS filmt dinsdag en deelt deze beelden met andere media. Omdat het AD de beelden tegen de regels in heeft uitgezonden, is het medium nu uitgesloten voor de rest van de dag, meldt de rechtbankvoorzitter. Mogelijk volgen er nog meer consequenties. “Dat moet het bestuur van de rechtbank bekijken”, aldus de voorzitter.

Bekijk meer van

Marengo

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Taco Slagter, 16 juli 2022, 23:02

Dat het AD even niet attent was bij het gebruiken van videobeelden waarop te zien en kennelijk ook te horen was om wie het bij de verdachten in het Marengo-proces te doen was, is slordig en inderdaad tegen de afspraken met de rechtbank. Maar dat het rechtbankbestuur vervolgens een sanctie oplegt door het AD van het bijwonen van zittingen in deze zaak te verbieden, is buiten alle proporties en ongrondwettelijk. Ik zou tegen dat bestuur willen zeggen: edelachtbare magistraten, we zijn niet in Moskou.
Op deze wijze een krant muilkorven is absurd. De grondwettelijke vrijheid van meningsuiting betekent voor de media dat zij principieel onbeperkt toegang heeft tot de behandelingen van (straf)zaken als onderdeel van de openbaarheid van de rechtspraak, tenzij om zwaarwegende redenen, ter beoordeling van de rechter, zich tot die openbaarheid verzetten.
Maar persbreidel omdat je als krant een fout hebt gemaakt, die snel weer hebt hersteld en je excuses ervoor hebt aangeboden, geeft geen pas. Als het OM en de rechtbank menen dat een sanctie voor die fout gerechtvaardigdheid is, soit, dat kan alles zijn, een boete, een schadeclaim, desnoods een vervolging als er sprake zou zijn van een overtreding of een misdrijf, maar geen slot op de mond van een medium.
Het blijft echter vreemd dat de getroffen krant door middel van zijn hoofdredacteur in alle nederigheid de straf heeft aanvaard. Ook dat is absurd. Journalisten horen elke dag op appèl staan als het gaat om de vrijheid van meningsuiting en tegen elke vorm van persbreidel.
Daarom is goed dat het Genootschap van Hoofdredacteuren tegen die dwaze, ondoordachte handelswijze van een stel lichtzinnige rechters, ernstig bezwaar heeft aangetekend. Ook de N.V.J zal luid en duidelijk van zich moeten laten horen en van dat rechtbankbestuur moeten eisen dat die idiote maatregel subiet van tafel gaat. Zo niet, dat rest nog een korte geding bij een president van een rechtbank die ze juridisch wel allemaal op een rijtje heeft.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.