website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Algemeen Dagblad-oprichter Pluygers (103) overleden

Lars Pasveer — Geplaatst op dinsdag 31 oktober 2017, 13:47

Kantoorpand AD in Rotterdam | Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Kantoorpand AD in Rotterdam | Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Nieuws

Dagbladuitgever Willem Pluygers is afgelopen zaterdag op 103-jarige leeftijd overleden, meldt ‘zijn’ AD. “Er vloeide drukinkt door de aderen van AD-oprichter Willem Pluygers”, schrijft de krant in een in memoriam.

Pluygers lanceerde Algemeen Dagblad in 1946. De naam was volgens Pluygers ‘een beetje slap’ maar hij wist volgens eigen zeggen opdat moment niks beters. De krantennaam werd al snel in de volksmond verkort tot AD.

Het AD, dat werd opgebouwd op de resten van het Dagblad van Rotterdam (na de oorlog verboden) had als missie onafhankelijk te zijn en een breed lezerspubliek te bedienen. In 1970 was Pluygers drijvende kracht achter de samenvoeging van de Nieuwe Rotterdamsche Courant en het Algemeen Handelsblad.

“Op zaterdag knikte hij altijd tevreden als NRC Handelsblad weer enige pagina’s met peperdure rouwadvertenties bevatte. ‘Mooi, weer veel dooien. Goed voor de omzet”, schrijft AD-journalist Arno Gelder. “Want de geboren krantenman las zijn papieren producten immer met een zakelijk oog.” Meer bij AD

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.