— dinsdag 31 oktober 2017, 13:47 | 0 reacties, praat mee

Algemeen Dagblad-oprichter Pluygers (103) overleden

Kantoorpand AD in Rotterdam | Peter Hilz / Hollandse Hoogte

Dagbladuitgever Willem Pluygers is afgelopen zaterdag op 103-jarige leeftijd overleden, meldt 'zijn' AD. "Er vloeide drukinkt door de aderen van AD-oprichter Willem Pluygers", schrijft de krant in een in memoriam. Laatste wijziging: 31 oktober 2017, 13:49

Pluygers lanceerde Algemeen Dagblad in 1946. De naam was volgens Pluygers ‘een beetje slap’ maar hij wist volgens eigen zeggen opdat moment niks beters. De krantennaam werd al snel in de volksmond verkort tot AD.

Het AD, dat werd opgebouwd op de resten van het Dagblad van Rotterdam (na de oorlog verboden) had als missie onafhankelijk te zijn en een breed lezerspubliek te bedienen. In 1970 was Pluygers drijvende kracht achter de samenvoeging van de Nieuwe Rotterdamsche Courant en het Algemeen Handelsblad.

“Op zaterdag knikte hij altijd tevreden als NRC Handelsblad weer enige pagina’s met peperdure rouwadvertenties bevatte. ‘Mooi, weer veel dooien. Goed voor de omzet”, schrijft AD-journalist Arno Gelder. “Want de geboren krantenman las zijn papieren producten immer met een zakelijk oog.” Meer bij AD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.