word studentlid

— vrijdag 6 februari 2015, 15:34 | 2 reacties, praat mee

#FollowFriday: spotten met pen en papier

#FollowFriday: spotten met pen en papier

Wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws houdt Twitter in de gaten. Met enige regelmaat vertelt Villamedia op vrijdag wie je moet volgen binnen een bepaald onderwerp of genre. Dit keer eens geen schrijvende of filmende collega's, maar een overzicht met twitterende cartoonisten wiens werk je niet mag missen. Laatste wijziging: 7 februari 2015, 16:52

Bastiaan Geleijnse, Jean-Marc van der Tol en John Reid – De geestelijk vaders van het onwijs succesvolle duo Fokke & Sukke. Het illustere tweetal maakte hun opwachting onder andere in het Amsterdamse studentenblad Propria Cures, de VPRO Gids, VARA TV Magazine en tegenwoordig dagelijks in NRC Handelsblad en nrc.next. Tevens winnaar van de Junior Inktspotprijs 2010.

Bas van der Schot – Politiek tekenaar en illustrator. Publiceert voornamelijk in de Volkskrant, maar publiceerde ook in NRC Handelsblad, Vrij Nederland en Filosofie Magazine. Won al twee keer de Inktspotprijs; eerst in 2002 voor een cartoon over een fractievergadering bij de LPF en afgelopen jaar met een cartoon over de PvdA. Valt op door zijn eenvoud.

Gummbah – Absurdistisch is the name of the game van Gummbah. Het kan de als Gertjan van Leeuwen geboren Tilburgse cartoonist niet bizar genoeg zijn. Richt zich minder op de actualiteit dan anderen in dit rijtje, maar weet wel te verbazen.

Joep Bertrams – Van huis uit cartoonist (onder andere voor Het Parool) die zich sinds enkele jaren ook waagt aan bewegend beeld. Doet dat laatste voornamelijk voor de website van Nieuwsuur. Winnaar van de Inktspotprijs 2006.

Lectrr – Gentse cartoonist die vooral bekend werd dankzij zijn werk in de Standaard en (tot een paar jaar geleden) NU.nl. Valt op door zijn simpel ogende tekenstijl, scherpe pen en goede grappen.

Kamagurka – Pseudoniem van Luc Charles Zeebroek, een Vlaams allround kunstenaar die vooral bekendheid verwierf dankzij zijn spotprenten in het Belgische weekblad Humo. De vaak absurdistische en soms choquerende cartoons zijn inmiddels het handelsmerk geworden van Kamagurka.

Korneel Jeuken – Mag omschreven worden als de benjamin van dit lijstje. De cartooncarrière van deze Nijmeegse kunstenaar begon namelijk pas officieel in 2012, al illustreerde Jeuken daarvoor ook al. Publiceert zijn cartoons, die opvallen door hun vaak crèmekleurige achtergrond, hoofdzakelijk op opiniewebsite Joop.nl.

Ruben L. Oppenheimer – Een van de huiscartoonisten van Villamedia. Tekent daarnaast onder andere voor NRC Handelsblad en De Standaard. Uit vaak kritiek in zijn tekeningen. Dat leverde hem eerder al een rechtszaak met de Maastrichtse strafpleiter Theo Hiddema op. Was na de aanslag op Charlie Hebdo regelmatig in de media te zien.

Siegfried Woldhek – Psychologische portretten, zo noemt Siegfried Woldhek de cartoons die hij tekent zelf. En dat doet hij al best een tijd. Sinds 1976 levert de voormalig directeur van de Nederlandse tak van het Wereld Natuur Fonds tekeningen aan media als NRC en Vrij Nederland. Woldheks prenten zijn vaak zowel bijzonder gedetailleerd als subtiel.

Ontbreken er namen? Voeg ze dan toe in de comments

Vorige edities
23 januari: in en over Turkije
19 december: sportjournalisten
12 december: over de misdaad
5 december: blije bladenmakers
28 november: over de media
21 november: ruimte en ruimtevaart
14 november: focus op film
7 november: de gezondheidszorg
31 oktober: in en over Afrika
24 oktober: Dutch design
17 oktober: play that music
10 oktober: over het zelfstandig ondernemerschap
3 oktober: weet van wetenschap
26 september: techies
19 september: live vanuit de rechtbank
12 september: over IS en jihadisten
5 september: datajournalisten
29 augustus: over politiek Den Haag
22 augustus: in en over de Oekraïne

Bekijk meer van

#FollowFriday

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Aad van Cortenberghe, 7 februari 2015, 13:55

En Jos Collignon (o.a. De Volkskrant) dan?

Nick Kivits, 7 februari 2015, 17:44

We hadden Jos heel graag op de lijst gezet, maar hij heeft voor zover wij weten geen Twitter.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.