word studentlid

— vrijdag 3 oktober 2014, 15:55 | 0 reacties, praat mee

#FollowFriday: weet van wetenschap

#FollowFriday: weet van wetenschap

Wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws, houdt Twitter in de gaten. Met enige regelmaat vertelt Villamedia op vrijdag wie je moet volgen binnen een bepaald onderwerp of genre. Deze week, naar aanleiding van het aankomende Weekend van de Wetenschap: de wetenschapsjournalisten die je niet mag missen. Laatste wijziging: 6 oktober 2014, 10:25

Asha ten Broeke - Presenteert zich niet per se als wetenschapsjournalist, maar weet met haar puike verhalen rondom gender, seksualiteit en seksisme vaker wel dan niet een andere kijk op de wetenschap te geven.

Berry Overvelde - Sinds 2007 verbonden aan Quest, wat hem een van de langstzittende redacteuren aldaar maakt. Schrijft en tweet over allerlei verschillende populairwetenschappelijke onderwerpen, van de geschiedenis van de kanaaltunnel tot ‘verantwoorde potjes’ Hot or Not spelen.

Dennis Rijnvis - Een stukje over wetenschap op NU.nl gespot? Dan komt het waarschijnlijk uit de koker van Rijnvis. Is meer generalistisch dan veel anderen in dit lijstje, wat ook zijn tweets breed maakt. Schrijft ook voor Quest en de Volkskrant, onder andere over de wetenschap achter koetjes-en-kalfjesgesprekken (betaald, via Blendle).

Diederik Jekel - Vooral bekend van televisie als ‘die leuke knul die bij DWDD wetenschap zo goed uitlegt’. Heeft zich tot doel gesteld wetenschap leuk te maken voor iedereen die luisteren wil.

George van Hal - Schrijft naast zijn werk als journalist voor New Scientist op zijn eigen blog Scinetific over wetenschap en/in films (en de haalbaarheid daarvan). En doet dat lekker scherp.

Govert Schilling - Autodidactisch astronoom die alles (maar dan ook echt alles) weet van de ruimtevaart en aanverwante velden. Gebeurt er iets in de ruimte (zoals de landing van ESA’s Rosetta-voertuig half november), dan weet Schilling daar het fijne van.

Hidde Boersma -  Van oorsprong bioloog, maar inmiddels breed georiënteerd wetenschapsjournalist met een even zo breed portfolio. Schrijft onder andere voor de Volkskrant, NRC, Trouw, Parool, Quest, KIJK en Elsevier. 

Inge Fraters - Sinds kort duaal hoofdredacteur van zustertitels KIJK en Know How. Vertelt in die hoedanigheid iedere maandagochtend op Q-music over de meest bijzondere weetjes van dat moment. En tweet daar ook over.

Ionica Smeets - ‘Wiskundemeisje’ die alles van getallen weet, maar ook de rest van de wetenschap niet ongemoeid laat. Weet gaapopwekkende getallen en suffe sommen leuk en toegankelijk te maken.

Jean-Paul Keulen - Als coryfee Govert Schilling je ‘de beste deeltjesdocent van Nederland’ noemt, dan weet je dat je iets goed doet. Keulen werkt als journalist voor wetenschapsblad KIJK en pent daarnaast boeken over elementaire deeltjes. De tweede daarvan, De Deeltjessafari is onlangs verschenen.

Jim Jansen - Sinds 1 oktober hoofdredacteur van de Nederlandse editie van New Scientist. Werkte daarvoor als hoofdredacteur bij het Amsterdamse universiteitsblad Folia Magazine. Tweets gaan over alles wat met de wetenschap te maken heeft. 

Jop de Vrieze - Bioloog met een voorliefde voor de verhalende journalistiek. Gaat gerust een paar dagen zonder zich te wassen om te zien wat dat doet met de micro-organismen op zijn lichaam. Schreef ook het boek Allemaal beestjes over de anderhalve kilo aan micro-organismen die een gemiddeld mens met zich meezeult.

Maarten Keulemans - Wetenschapschef bij de Volkskrant die ook zelf met regelmaat de pen pakt voor mooie verhalen. Poogt vaak een wat ander geluid te laten horen dan gebruikelijk is in de wetenschapsjournalistiek, wat verfrissend is.

Ronald Veldhuizen - Schreef samen met Asha ten Broeke het boek Eet mij en publiceert onder andere in de Volkskrant, KIJK en bij VPRO’s Noorderlicht. Gaat ver voor zijn verhalen, getuige zijn vier weken durende onderzoekexpeditie op de Atlantische Oceaan.

Sander Koenen - Staat bekend om zijn grote kennis van de ruimtevaart (en schreef onder andere de biografie van astronaut André Kuipers), maar kijkt verder dan dat. Publiceerde diverse boeken, onder andere over trainen met de krijgsmacht en de recent verschenen biografie van oud-generaal Peter van Uhm.

Stephan van Duin - Bioloog die zich naast zijn werk als journalist ook inzet als wetenschapscommunicator. Promoot in die hoedanigheid de wetenschap in zijn geheel. Schrijft onder andere voor NRC Next, KIJK en Know How.

Thomas Hendriks - Hoofdredacteur bij Quest, wat al jaren het grootste populairwetenschappelijke maandblad van Nederland is. Tweets komen vooral uit eigen keuken. Vooral de verwijzingen naar Quests eigen testjes zijn leuk.

Ontbreken er namen? Voeg ze dan toe in de comments

Vorige edities
26 september: techies
19 september: live vanuit de rechtbank
12 september: over IS en jihadisten
5 september: datajournalisten
29 augustus: over politiek Den Haag
22 augustus: in en over de Oekraïne

Bekijk meer van

#FollowFriday

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.