— dinsdag 19 november 2019, 15:18 | 0 reacties, praat mee

Zweden staakt verder onderzoek naar Assange: ‘bewijs te zwak’

Straatkunst in Londen: Assange afgebeeld als slachtoffer, verwijzend naar het Iraakse Abu Ghraib-schandaal | Reuters

Zweden staakt het onderzoek naar vermeende verkrachtingen door WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Het hoofd van het Zweedse Openbaar Ministerie, Eva-Marie Persson, die in mei van dit jaar de zaak juist heropende noemde het bewijs tegen Assange te zwak om tot een veroordeling te komen.

Persson stelt wel dat een van de klaagsters in de zaak geloofwaardig was. “Haar uitlatingen waren coherent, uitgebreid en gedetailleerd”, aldus Persson. Desondanks zegt Persson dat “het concrete bewijs zo is verzwakt dat er geen aanleiding meer bestaat het onderzoek voort te zetten”.

Daarmee komt een eind aan zeven jaar juridisch getouwtrek, dat werd bemoeilijkt doordat Assange naar de Ecuadoriaanse ambassade in Londen was gevlucht, uit vrees via Zweden aan de Verenigde Staten te worden uitgeleverd.

Voor Assange, die na verwijdering uit de ambassade inmiddels een celstraf van een jaar uitzit omdat hij zich met zijn vlucht onttrok aan de rechtsgang, is het einde van het Zweedse onderzoek een betekenisloze overwinning: Amerika heeft bij de Britten een formeel uitleveringsverzoek gedaan.

Volgens Assange en zijn advocaten is uitlevering een kwestie van leven en dood. In december volgt een voortgangszitting met in februari volgend jaar de officiële hoorzitting over het uitleveringsverzoek. Meer bij de NPR

Bekijk meer van

Zweden Julian Assange

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.