NVJ compleet lid

— maandag 13 mei 2019, 13:55 | 0 reacties, praat mee

Zweeds OM heropent verkrachtingszaak Assange

Zweeds OM heropent verkrachtingszaak Assange
Eva-Marie Persson licht de heropening van de zaak tegen Assange toe aan de verzamelde pers | Julian Näcktstrand / AFP

Zweedse aanklagers heropenen de verkrachtingszaak rond Wikileaks-oprichter Julian Assange en vaardigen op korte termijn een nieuw Europees arrestatiebevel tegen hem uit. De zaak wordt heropend op verzoek van een van de beschuldigers. Laatste wijziging: 13 mei 2019, 14:03

Na de vlucht van Assange naar de ambassade van Ecuador, zeven jaar geleden, was de zaak opgeschort. Eva-Marie Persson, hoofd van het Zweedse Openbaar Ministerie, zegt dat sinds Assange vorige maand uit de ambassade werd gezet de omstandigheden zijn veranderd en de zaak heropend kan worden.

“Er is nog altijd voldoende reden te denken dat de heer Assange een verkrachting heeft gepleegd”, aldus Persson. De heropening van de zaak vindt plaats voor de officiële verjaring van de aanklacht in augustus 2020.

Vanwege zijn vlucht naar de ambassade in 2012 - en daarmee onttrekking aan de rechtsgang - werd Assange onlangs tot bijna een jaar cel veroordeeld. Hij zegt indertijd te zijn gevlucht uit vrees door Zweden aan de Verenigde Staten te worden uitgeleverd.

De VS hebben inmiddels een uitleveringsverzoek gedaan. De afhandeling van dat verzoek duurt naar verwachting zo’n anderhalf jaar. Meer bij BBC

Bekijk meer van

Zweden WikiLeaks Julian Assange

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.