website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Zweeds OM heropent verkrachtingszaak Assange

Lars Pasveer — Geplaatst in lekken op maandag 13 mei 2019, 13:55

Eva-Marie Persson licht de heropening van de zaak tegen Assange toe aan de verzamelde pers | Julian Näcktstrand / AFP

Eva-Marie Persson licht de heropening van de zaak tegen Assange toe aan de verzamelde pers | Julian Näcktstrand / AFP

Nieuws Zweedse aanklagers heropenen de verkrachtingszaak rond Wikileaks-oprichter Julian Assange en vaardigen op korte termijn een nieuw Europees arrestatiebevel tegen hem uit. De zaak wordt heropend op verzoek van een van de beschuldigers.

Na de vlucht van Assange naar de ambassade van Ecuador, zeven jaar geleden, was de zaak opgeschort. Eva-Marie Persson, hoofd van het Zweedse Openbaar Ministerie, zegt dat sinds Assange vorige maand uit de ambassade werd gezet de omstandigheden zijn veranderd en de zaak heropend kan worden.

“Er is nog altijd voldoende reden te denken dat de heer Assange een verkrachting heeft gepleegd”, aldus Persson. De heropening van de zaak vindt plaats voor de officiële verjaring van de aanklacht in augustus 2020.

Vanwege zijn vlucht naar de ambassade in 2012 - en daarmee onttrekking aan de rechtsgang - werd Assange onlangs tot bijna een jaar cel veroordeeld. Hij zegt indertijd te zijn gevlucht uit vrees door Zweden aan de Verenigde Staten te worden uitgeleverd.

De VS hebben inmiddels een uitleveringsverzoek gedaan. De afhandeling van dat verzoek duurt naar verwachting zo’n anderhalf jaar. Meer bij BBC

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.