word studentlid

— maandag 11 mei 2015, 12:08 | 0 reacties, praat mee

Laatste beroep Assange verworpen

Laatste beroep Assange verworpen
John Stillwell / AFP

De juridische opties van WikiLeaks-oprichter Julian Assange om het Europese aanhoudingssbevel tegen hem van tafel te krijgen, zijn uitgeput. Het hoogste Hof van Beroep heeft geoordeeld dat er voldoende aanleiding is om Assange te verhoren. Vorig jaar probeerde Assange het aanhoudingsbevel geseponeerd te krijgen, maar dat beroep mislukte eveneens. Wel vond het Hof dat er weinig voortgang in de zaak zit en maande de onderzoekers tot haast. Assange wilde middels dit beroep het bevel tot aanhouding laten ontbinden. Laatste wijziging: 19 mei 2015, 12:49

Assange zit al jaren in de Ecuadoriaanse ambassade uit vrees dat Zweden hem aan de Verenigde Staten uitleveren, als hij voet op Zweedse bodem zet. Hij moet zich verantwoorden voor beschuldigingen van verkrachting. Assange zegt dat die beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn. De zaak sleept al sinds eind 2010.

Mogelijk zullen aanklagers Assange in Londen verhoren, al is dat tot op heden nog niet gebeurd. Het Hof zegt dat een verhoor te plaatse niet betekent dat het aanhoudingsbevel in de prullenbak kan.

Meer bij Uitspraak Högsta Domstolens [.pdf] / Uitspraak vertaald via Google Translate

Bekijk meer van

Zweden Julian Assange

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.